DrónVilág

drone_construction

Az ARCAS (Aerial Robotics Cooperative Assembly System) néven futó, 6 millió eurós költségvetésű projektet még 2011 végén  hívta életre az Európai Bizottság; a kutatásokban német, spanyol, francia, olasz és svájci robottechnológiai cégek és intézetek szakemberei vesznek részt. Céljuk, hogy  2015-re olyan pilóta nélküli légijárművekből  álló rendszert hozzanak létre, melyben a drónok egymással szorosan együttműködve, önállóan végeznek el különböző építkezési munkákat.

arcas_project_logoAhhoz, hogy ez megvalósulhasson, a fejlesztésekben részt vevők öt fő fejlesztési területet határoztak meg: a járművek egyedi kialakítása, a szállítási és összeszerelési műveletek mozgásszabályozása, a drónok érzékelési képessége, több egység együttműködése és az emberi beavatkozás lehetőségei várnak megoldásra.

A német DLR dolgozói tavaly novemberben bemutattak egy videót az Adam2 típusú, pilóta nélküli helikopterükről, melynek aljára egy 7 tengelyes robotkart rögzítettek. A rövid kísérlet során a gép önállóan megközelít, felvesz és a kijelölt célterületre juttat egy vascsövet. Az Adam2 üzemideje 15 perc és mindössze 3 kg-os súlyt bír el, azaz a közeljövőben még biztosan nem fogja felhúzni nekünk a kormányzati negyedet. Elsősorban a robotkar és a kopter mozgásának szinkronba hozása tűnik nehéz feladatnak, hiszen előbbi minden egyes mozdulata azonnali hatással van a jármű stabilitására.

A DLR demonstrációja ugyanakkor jól mutatja, milyen hasznos eszköz lehet például katasztrófahelyzet esetén. Legyen szó tűzvészről vagy áradásról, drónok segítségével egy mentőalakulat számára megközelíthetetlen helyen is arrébb lehet majd pakolni a bajban levők menekülését gátló romokat, vagy életmentő eszközöket juttatni a területre.

katasztrofa_elharitas_pelda

A szoftveres fejlesztéseket illetően igen összetett a kutatók feladata. Egyrészt szükségessé válik a légijárművek önálló térlátása, a három dimenzióban történő érzékelési képesség, illetve a használandó tárgyak, eszközök automatikus felismerése. Másrészt az olyan műveletek során, ahol több drón közösen emel helyére egy nagyobb elemet, az egységeknek folyamatosan kommunikálniuk kell egymással ahhoz, hogy milliméteres pontosságú információval rendelkezzenek a társak pozícióját illetően.

arcas_project_epitkezes

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr877478980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása