DrónVilág

shahed_129_modified

A szakértők továbbra is megosztottak azt illetően, hogy a videófelvételen látható repülő vajon melyik ismert nyugati gép gyenge másolata. A The Aviationist honlapján közzé tett videó április 10-én készült egy Damaszkusz felett elsuhanó, ismeretlen típusú, pilóta nélküli repülőről. Többen úgy vélik, a nem túl jó minőségű felvételen az iráni Shahed 129 egy jelentősen módosított változata látható.

A képek igazi újdonságként érték a külföldi katonai szakértőket, akik a Shahed eredeti változatát eddig az izraeli Hermes 450-es egy gyenge másolataként tartották számon. A mostani felvételen látható gép orra és a tetejére erősített antenna azonban sokkal inkább hasonlít az amerikai Reaper-re. Úgy tűnik tehát, hogy Irán a Shahed alapjaira próbál „ráfejleszteni” egy, az USA csúcsmodelljéhez hasonló, MALE kategóriájú, azaz közepes repülési magasságú, hosszú járőrözési idejű drónt.

A Shahed 129-et Teherán előszeretettel kommunikálja saját fejlesztésű drónként, de sokan úgy vélik, az Irán által gyártott prototípusok alapjait az ország területén lezuhant vagy lelőtt külföldi katonai repülők adják.  Ezt a feltevést egyébként Irán nem is nagyon cáfolja, a Tehran Times magazin 2011 decemberében például négy izraeli és három amerikai kémrepülő elfogásáról számolt be.

shahed_129_1

Ami a Shahed 129 méreteit, formatervezését és teljesítményét, valamint futóműveit illeti, azok egy az egyben megegyeznek az izraeli Hermes 450-essel, egyedül a szárnyak pozíciója mutat némi különbséget. Szakértők szerint a gép ezen része a szintén Hermes alapokra épített brit Watchkeeper-ről került másolásra. Igazán jelentős eltérést az jelentene, ha Irán állításainak megfelelően a Shahed 4-8 darab, Sadid típusú rakétával a fedélzetén is bevethető lenne. Erre utaló képek azonban még csak a szárazföldön készültek róla, a külföldi mérnökök pedig erősen szkeptikusak a gép harcászati képességeit illetően.

shahed_129_2

A „Szemtanú” (Eye-Witness) néven is ismert Shahed 129 fejlesztése 2007 környékén kezdődhetett, Irán ekkor adott hírt az UAV-k számára is alkalmas Wankel-motorok hazai gyártásának beindításáról. Az első kémfotók egy 2012 júliusában megrendezett katonai hadgyakorlatról kerültek napvilágra, nem sokkal később pedig hivatalos bemutatásra került. Törzse körülbelül 8 méter hosszú, szárnyainak fesztávolságát 16 méterre saccolják. Végsebessége 140 km/óra, amely 24 órás üzemidejével számolva 1700-2000 kilométeres hatótávolságot jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr867478978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása