DrónVilág

advanced_tactics_black_knight_transformer_1Márciusban több sikeres próbarepülést teljesített a Black Knight Transformer, az Advanced Tactics 2000 kilós, hibrid monstruma. A fejlesztési programot még 2009-ben az amerikai hadsereg kezdeményezte, céljuk egy olyan repülő robot-mentőautó megépítése, melynek segítségével anélkül tudják evakuálni a harctéren megsebesült katonákat, hogy közben újabb emberéleteket kockáztatnának. A kaliforniai cég négy éve dolgozik a gigantikus drónon, amely kategóriájában egyedülálló teherbíró képességgel rendelkezik, miközben szárazföldön és levegőben egyaránt pilóta nélkül közlekedik.

advanced_tactics_black_knight_transformer_4

A Black Knight Transformer egyrészt egy 10 méter hosszú teherautó, viszonylag kis kerekekkel, de hatalmas lengéscsillapítókkal; másrészt VTOL, azaz függőleges fel- és leszállásra képes légijármű. Ez utóbbi funkciójáról nyolc darab, a kocsi oldalához erősített, turbó dízel motorral meghajtott rotor gondoskodik. A brutális teljesítményű propellereknek köszönhetően a Black Knight Transformer öt utassal vagy 450 kilogrammnyi rakománnyal képes a levegőbe emelkedni, hatótávolsága 460 kilométer körül van, repülési végsebessége pedig elérheti a 240 km/órát. Szárazföldi közlekedés során teherbíró képessége értelemszerűen megnő, 8 személy (700 kg) szállítására alkalmas és a teherautók átlagsebességét (110 km/h) tudja.

advanced_tactics_black_knight_transformer_2

Az első tesztekre januárban került sor, ekkor még csak a hibrid drón földi irányíthatóságát próbálgatták, majd múlt hónapban, Dél-Kalifornia egy sivatagos területén megtörtént az első felszállás. A cég beszámolója szerint biztonsági okok miatt távirányítással navigálták a gépet, de kizárólag annak sebességét szabályozták a földről, a repülési magasságot és stabilitást a rendszer önállóan koordinálta. Bár a Black Knight Transformer a tervek szerint több ezer méteres magasságban repül majd, a tesztek során egyelőre csak a talajtól néhány méterre emelkedett el, a landolást segítendő pedig néhány plusz pótkereket is felszereltek a jármű aljára.

advanced_tactics_transformer_suas_1

Nem ez az első extrém gép, amelyik kigurul az Advanced Tactics hangárjából: a mostani bejelentéssel egy időben hivatalosan árulni kezdték a Transformer sUAS-t, amely tulajdonképpen a Black Knight miniatürizált változata, és készülőben van a drón egy két fős, négy rotoros verziója is.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr177478970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárközi György 2014.04.12. 17:00:29

Érdekes! Engem minden repülni képes szerkezet érdekel!
süti beállítások módosítása