DrónVilág

rq7_shadow_1

Pennsylvania-ban iskolaudvarra zuhant egy merevszárnyú pilóta nélküli repülő, Geraldton-ban triatlonversenyzőt talált fejen egy multirotor. Az amerikai Lickdale általános iskola diákjai közül szerencsére senki sem sérült meg, amikor csütörtök délután egy, az intézmény felett átrepülő drón meghibásodott, majd a kényszerleszállást követően egy udvaron parkoló autóba csapódott. Az RQ-7 Shadow típusú gép a várostól mintegy 100 kilométerre található Indiantown katonai bázisról szállt fel, a tesztrepülést irányító központ dolgozói még nem tudják, mi okozta a balesetet.

Ed Shank őrmester úgy nyilatkozott, a bázis életében ez az első ilyen incidens és komoly kivizsgálást rendelt el, amelynek részleteiről tájékoztatni fogják az eset miatt meglehetősen dühös polgárokat. Egy helyi lakos arról számolt be, már évek óta kénytelenek a fejük felett zümmögő kémrepülőket hallgatni, ami azért is furcsa, mert hivatalosan katonai járművet tilos civilek laktak terület környékén tesztelni. Bár ezúttal csak az anyagi kár volt jelentős, a 3 méter hosszú, 170 kilogramm összsúlyú Shadow akár komoly személyi sérüléseket is okozhatott volna.

drone_incident_triathlonNem volt ilyen szerencséje annak triatlonistának, akire vasárnap, a nyugat-ausztráliai Geraldton-ban megrendezett, Endure Batavia Triathlon elnevezésű verseny közben zuhant rá egy fényképész távirányítású koptere. Raija Ogden éppen a futószám második körét kezdte meg, amikor fejen találta a New Era fotóriporterének multirotorja. A gép felszakította a versenyző fejbőrét, azonnal kórházba kellett szállítani, ahol három öltéssel varrták össze a sebet és állítólag egy befúródott propellerdarabkát is eltávolították. A drón tulajdonosa, Warren Abrams azonban máshogy emlékszik a történtekre. Szerinte a kamera felvételein az látható, hogy Ogden futás közben hátrafordulva hirtelen meglátja a válla mellett felszálló gépet, ijedtségében a földre esik és így szerzi fejsérüléseit. A férfi ugyanakkor az ABC Radio ma reggeli adásában már azt állította, valaki szándékosan megzavarta a repüléshez használt rádiócsatornát és emiatt vesztette el a gép feletti irányítást. Az esetet nem csak a verseny szervezői, hanem az Ausztrál Polgári Légiközlekedési Hatóság is vizsgálja.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr937478964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levegőből filmezte a futóversenyt, kihívták rá a terrorelhárítókat | DrónVilág 2015.03.16. 18:03:03

[…] incidens a sportesemények történetében, tavaly egy ausztrál triatlonverseny résztvevője komoly sérüléseket szenvedett, miután rázuhant egy riporter drónja. Magyarországon is egyre több sporteseményen […]
süti beállítások módosítása