DrónVilág

police_drone_3A parlament nagy többséggel jóváhagyta azt a kiegészítést, amely a rendvédelmi szervek számára engedélyezi az állampolgárok pilóta nélküli rendszerekkel történő megfigyelését. Ivo Opstelten igazságügyi miniszter és Ronald Plasterk belügyminiszter közösen előterjesztett javaslatát szinte kivétel nélkül minden párt képviselője megszavazta, így a hatóságok mostantól távirányítású repülőkre rögzített akciókamerák segítségével is nyomonkövethetik az eseményeket.

A törvény ugyanakkor bizonyos feltételekhez köti a drónok használatát, korlátozza például a megfigyelendő terület nagyságát illetve adott helyszínen tartózkodó emberek maximális létszámát. Nagyobb tömeg esetén kötelező a polgárok megfelelő tájékoztatása, a jövőben elképzelhető például, hogy egy futballmérkőzés alatt a szpíker felhívja a stadion keménymagjának figyelmét a felettük köröző drónokra.  Arról, hogy adott szituációban a rendvédelmi egységek milyen típusú eszközzel végezhetnek megfigyelést vagy ellenőrzést, a helyileg illetékes polgármester dönthet.

drone_stadium_sport

Opstelten közleményében megerősítette, a térfigyelő kamerákhoz hasonlóan a légi megfigyelési eszközök is a zavargások, erőszakos cselekmények, bűnesetek észlelhetőségét és megelőzését segítik majd, ezáltal javulhat az általános közbiztonság. A miniszter nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a bűnelkövetők azonosítását megkönnyítendő a drónokat később arcfelismerő kamerával és szoftverrel lássák el. A törvény máris heves tiltakozást váltott ki a magántulajdon és személyiségi jogok miatt aggódó szervezetek körében.

police_drone_2

A holland Védelmi Minisztérium jelenleg több különböző méretű és hatótávolságú drónnal rendelkezik: a kisebb típusok közül 2006-ban 10 darab EMT Aladin-t, 2008-ban 72 darab AeroVironment RQ-11 Raven-t vásároltak, két évvel ezelőtt pedig beruháztak egy Boeing Insite Scan Eagle-re, amelyet azóta nagy sikerrel alkalmaznak illegális cannabis-ültetvények felderítésére. A legutóbbi hírek szerint Hollandia 2016-ra négy MQ-9 Reaper típusú, pilóta nélküli harcirepülő beszerzését tervezi.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr837478962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása