DrónVilág

solar_thermo_napelem_1Nem kell a létra tetejére vagy a házzal szemközti hegyre mászni, csak adjuk meg a vizsgálandó helyszín GPS koordinátáit és indítsuk útjára hőkamerával felszerelt drónunkat. Hordozható vagy távvezérelt termográfiai szenzorokból eddig is bőséges kínálat állt rendelkezésre, azonban használatuk a pilóta nélküli repülőknek köszönhetően hamarosan minden eddiginél egyszerűbbé válik.

thermal_cameraEnnek előfeltétele, hogy a hőkamerák mérete és súlya egy drón számára is könnyedén elrepíthető legyen. Szerencsére a gyártók gyorsan reagáltak az új piaci igényre és sorra jelentetik meg apró méretű, professzionális termográfiai eszközeiket. A néhány száz grammos termokamerák ára egyelőre igen borsos, akár 6000 eurót (~2 millió forint) is elkérnek értük.

thermal_image_solarAlkalmazási lehetőségük ugyanakkor rendkívül szerteágazó: legyen szó csupán néhány családi ház tetején sütkérező napelem ellenőrzéséről vagy ipari méretű telepekről, gyárépületek, energiaszolgáltató hálózatok vagy villamos berendezések diagnosztikájáról, a munka minden hagyományos módszernél gyorsabban elvégeztethető egy drón fedélzetéről. A laptopunkra, tabletünkre vagy telefonunkra továbbított, valós idejű légifelvételeken láthatóvá válnak a meghibásodott berendezések, melyek ilyenkor a normálistól (megengedettől) eltérő hőfokra melegszenek vagy hűlnek le. Napkollektorok esetében például rendkívül fontos a problémák időben történő észlelése, egy cella meghibásodása esetén az adott modul alacsony áramerőssége az egész rendszer hatásfokát rontja, lévén a termelt áramerősséget az adott sor leggyengébb cellájának teljesítménye határozza meg. A hőkamerás felvételeket ráadásul felhasználhatjuk a napelemek gyártóival szembeni garancia-igényünk érvényesítéséhez.

solar_thermo_napelem_3

Számos más termográfiai vizsgálat elvégzésénél is jól jöhet a pilóta nélküli repülők bevetése. Hőszigetelési hibák, szivárgások, légszigeteléssel és nedveséggel kapcsolatos problémák keresésénél a házak, épületek olyan részei is vizsgálhatóvá válnak, melyeket a földről végzett mérésekkel nem lehetett megoldani – ilyenek a felsőbb emeleti lakások nyílászárói, a ház tetőszerkezete vagy éppenséggel a lichthof-ok. A drónoknak köszönhetően az olyan elektromos hálózatok, berendezések vagy területek ellenőrzése is lehetségessé válik, melyek megközelítése nem ajánlott vagy kifejezetten életveszélyes. A svájci Drone Adventures dolgozói például nemrég a 3 évvel ezelőtti földrengésben súlyos nukleáris üzemzavarokat és szerkezeti károsodásokat szenvedett fukusimai atomerőmű környékén végeztek méréseket. Akit komolyabban érdekel a témakör, az böngéssze EZT a remek honlapot, ahol a termográfiai ismeretek bővítése mellett további felhasználási területekre találhat példákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr897478956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása