DrónVilág

atlas_1.jpgA spanyolországi ATLAS légibázis 4.5 millió euróból épült fel, területén kis- és közepes méretű drónrepülők fejlesztését és berepülését végezhetik. A Villacarrillo mellett található, korszerű Pilóta Nélküli Rendszerek Légiközelkedési Laboratóriumát (Air Traffic Laboratory for Advanced unmanned Systems) Susana Díaz, az andalúziai Kormányzó Tanács elnöke avatta fel múlt pénteken. Az ATLAS létrehozásának költségeit több gazdasági-szakmai szervezet, többek közt az Andalúziai Légiközlekedés Fejlesztési Alapítvány (FADA) és a regionális Gazdasági Minisztérium közösen fedezte.

atlas_3Az Európában egyedülálló létesítmény kifutópályája 800 méter hosszú, de az extrémebb terepviszonyokon történő fel- és leszállások tesztelésének céljából építettek mellé egy 400 méteres, füvesített kifutót is. A két, egyenként 300 négyzetméteres hangárban kényelmesen elférnek az akár 15 méter fesztávolságú, 650 kilogrammos repülőgépek.  A három szintes irányítótorony a legmodernebb radarokkal és kommunikációs eszközökkel lett felszerelve, a bázis felett pedig 1000 négyzetkilométernyi elkülönített légtér biztosít elegenatlas_2dő területet a tesztrepülésekhez. Ezenkívül üzemcsarnokot és irodákat létesítettek a tervezési, fejlesztési, gyártási és kísérleti munkálatok számára. A bázis fontos központjává válhat minden olyan új technológia kipróbálásának, mely a pilóta nélküli légijárművek hadiparon kívüli felhasználására irányulnak, legyen szó természeti katasztrófák vagy mezőgazdasági feladatok szimulációiról; légifelvételek, térképek készítéséről; kommunikációs, meterológiai, védelmi rendszerek kipróbálásáról.

atlas_4.jpgA megnyitó ünnepségen az elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az UAV szektor, mint a jövő egyik legígéretesebb iparága, 1800 millió eurós forgalmat generálhat és 11 ezernél is több új munkahelyet teremthet Spanyolországban. Andalúziát szokás "kontinensek közötti hídnak" vagy "Európa kapujának" nevezni, Susana Díaz szerint a most átadott légibázis is ezeket a megállapításokat igazolja. Ezt látszik alátámasztani a Boeing európai részlegével tavaly decemberben megkötött együttműküdési megállapodás is,  melynek értelmében a legnagyobb repülőgépgyártó vállalat kutatás-fejlesztesztési ága az ATLAS létesítményeit használja majd legújabb fejlesztéseinek tesztelésére.

Címkék: EU

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr837478946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása