DrónVilág

hoverball_harry

Egy japán találmánynak köszönhetően hamarosan bárki lejátszhatja élete első kviddics-meccsét. A HoverBall műanyag gömb-keretének belsejében egy apró kvadkopter kapott helyet, melynek segítségével az aranycikeszhez hasonló önálló életet él a levegőben. Az apró, 90 milliméteres drón négy propellerével a labda képes egy helyben lebegni, illetve dobást, rúgást vagy ütést követően lelassítani, megállni.

A játékot a tokiói egyetem professzora, Jun Rekimoto tervezte, akinek eredeti célja egy újfajta készségfejlesztő és rekreációs eszköz elkészítése volt. Rekimoto az Augmented Human elnevezésű konferencián bemutatott HoverBall legnagyobb előnyeként említette, hogy programozható dinamikájának köszönhetően jóval több célcsoport számára kínál optimális testgyakorlási lehetőséget. A hagyományos labdák repülési sebessége ugyanis sokszor túl gyors a fiatalabb és idősebb korosztályok, a sérülésből visszatérő vagy hátrányos helyzetű sportolók számára. A Hoverball segítségével most ezek az emberek korlátok nélkül végezhetnek különböző labdás gyakorlatokat, gyógytornászok és rekreációs szakemberek nagy örömére.

hoverball_1

Emellett lehetőség nyílik arra is, hogy a HoverBall-t a fizika törvényeit meghazudtoló tulajdonságokkal ruházzuk fel és ezáltal számos sportágat helyezzünk teljesen új megközelítésbe. Beprogramozhatjuk például, hogy eldobás után a játék magától visszatérjen kiindulási pontjához, vagy elrúgást követően elkerülje az útjába vetődő kapus kezét. Ha pedig valaki legyárt hozzá néhány repülő seprűt, már indulhat is az első valódi kviddics bajnokság. Az új játékszerben számtalan lehetőség rejlik, a különböző ázsiai vetélkedők megálmodóit ismerve biztosak vagyunk benne, hogy nemsokára számos extrémebbnél extrémebb sport lát napvilágot.

hoverball_3

A prototípus váza még viszonylag sérülékeny és egyelőre csak távirányítással működik, Rekimoto és kollégái most ezeknek a fejlesztésén illetve az 5 perces repülési idő megnövelésén dolgoznak. Japán kiemelt figyelmet fordít a lakosság fizikai tréningjére és rekreációjára, illetve az ezeket a területeket támogató kutatásokra, mivel a legfrissebb elöregedési előrejelzések szerint 2060-ra a 65 évnél idősebbek aránya eléri a szigetország népességének 40 százalékát.

hoverball_2

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr47478940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása