DrónVilág

northrop_mq5b_hunter_2

A Pentagon cáfolja azt a hírt, mely szerint az oroszok Krím felett elfogtak egy amerikai, MQ-5B típusú, pilóta nélküli repülőt. A Voice of Russia pénteken megjelent cikkében állítja, a gép festése alapján az USA 66. katonai felderítő dandárjához tartozik. A drón a félsziget felett 4000 méteres magasságban repült, amikor az orosz légvédelemnek egy Avtobaza harcászati zavarórendszer segítségével sikerült kényszerleszállásra bírni a gépet.

Az Avtobaza-t többek között szektorosan letapogató fedélzeti radarok, tűzvezérlő fedélzeti lokátorok zavarására, valamint az ellenséges rakétákat érzékelő radarok blokkolására tervezték. Oroszország 2011-ben Iránnak is szállított belőle, akik annak idején egy Lockheed Martin RQ-170 Sentinel-t szedtek le vele. A már említett 66. dandár bázisa a németországi Wiesbadenben található, de Moszka tudni véli, hogy az egység 18 pilóta nélküli kémrepülőjét az ukrán határvidék és Krím félsziget megfigyelésének céljából, március elején Kirovohradba telepítették át.

northrop_mq5b_hunter_1

A Northrop Grumman által gyártott MQ-5B Hunter egy nagy hatótávolságú, közepes repülési magassággal bíró taktikai UAV, az USA flottájában jelenleg 20 darab található belőle. Hossza 7, szárnyainak fesztávolsága 10 méter, alapját az izraeli IAI Hunter adja. Az amerikai hadsereg már a ’90-es évek végén tesztelte ennek a modellnek egyik korábbi verzióját, az RQ-5-öst, de azt a programot végül megszakították. Utódja hivatalosan az RQ-7 Shadow lett, de a Hunter jóval nagyobb teherbíró képessége (226 kg) és üzemideje (21 óra) miatt továbbra is használatban maradt. Siklóbombával felszerelt változata az MQ-5B, helyét azonban jövőre átveszi az MQ-1C Grey Eagle.

northrop_mq5b_hunter_3

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr547478928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása