DrónVilág

australia_mezogazdasag_2Évi 9 millió forintnak megfelelő összeget takarít meg a marha- és báránytenyésztéssel foglalkozó Gardyne család. Az új-zélandi farm közel 500 hektáros területet korábban naponta kétszer motorozták végig, hogy ellenőrizni tudják a kapukat vagy megkeressék az elveszett állatokat. Aztán egy nap a tulajdonos 13 éves fiának ötletére úgy döntöttek, beruháznak egy pilóta nélküli, kamerával felszerelt hexakopterbe. A feladatra legalkalmasabb modell felkutatása és használatának megtervezése egy évig tartott, végül Amerikából szerezték be az eredetileg Kínában gyártott multirotort.

australia_mezogazdasag_3

A két kilós, full-automata drón naponta berepüli az előre meghatározott útvonalat, folyamatosan küldi az élőképet az irányítóközpontba és persze menti az elkészített felvételeket. Mi több, egy helyi mezőgazdasági kutatóközpont segítségével olyan alkalmazást fejlesztettek rá, amely képes megszámolni az állatokat. A tulajdonos így otthonában ülve kap pontos képet arról, hol, merre és hány jószág tartózkodik a birtokon. Amennyiben valamilyen problémát észlel, késlekedés nélkül, célirányosan tud beavatkozni. “A farm bejárása korábban 2 órába telt és 21 nap alatt mindössze két elveszett ürüt találtunk, ez rengeteg elvesztegetett időt és pénzt jelentett. Az újratölthető lítium-akumlátorokkal működő drón 20 perc alatt repüli be a területet, hihetetlen mértékben növeli a hatékonyságunkat, miközben évi 40 000 dollárt takarítunk meg az üzemanyagon és munkaidőn”- számol be lelkendezve a tulajdonos tapasztalatairól.

australia_mezogazdasagGardynék azóta már mások számára is vállalnak munkát, legutóbb a szomszéd farm öntöző- és vízelvezető rendszerének digitális feltérképezésében segédkeztek. Eredményeik olyannyira felkeltették a szakma érdeklődését, hogy apa és fia, mint előadók, meghívást kaptak a Southern Queensland Egyetem által júniusban rendezendő, "Digitális Mezőgazdaság Jövője" elnevezésű konferenciára. Terveik közt most egy olyan szoftver kifejlesztése áll, amely a drón által hordozott szenzor segítségével képes lenne a területek szárazságát mérni. A kapott eredményeket, összevetve a várható esőzési előrejelzésekkel, a gazdák a nyájat mindig a legideálisabb legelőre terelnék, ezáltal az egyedek fejlődését pozitívan befolyásolnák. Ehhez hasonló alkalmazást egyébként már használnak műholdakon, tehát mindössze a pilót nélküli repülők fedélzeti számítógépére optimalizált verzió elkészítése szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr27478924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása