DrónVilág

darpa_ares_2

Az amerikai Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynökség (DARPA) egyelőre csak koncepcióképeket közölt a helyből fel-és leszállásra képes, pilóta nélküli gépről, amely a katonai utánpótlás szállításáról gondoskodna. Az ARES (Aerial Reconfigurable Embedded System) néven futó projekt abból a Pentagon által 2010-ben éltre hívott Transformer (TX) programból nőtte ki magát, melynek eredeti célkitűzése egy légi és szárazföldi közlekedésre egyaránt képes, hibrid jármű fejlesztése volt.

Az afganisztáni bevetések során az amerikai erők heti 45 ezer kilogrammnyi ellátmányra szorultak, a legtöbb egység azonban nem rendelkezett saját helikopterrel, a szárazföldi szálítás pedig a hegyvidéki körülmények, a rejtett aknák és robbanószerkezetek miatt igen kockázatos volt. Ezért is döntött úgy a Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős részlege, hogy a TX-re beérkező pályázatok közül az ARES-t kiemelik és önálló projektként kezelik. Megépítésén a Lockheed Martin titkos repülőgéptervezői irodája, a Skunk Works, és a helikopterek gyártásával foglalkozó Piasecki Aircraft Corporation közösen dolgoznak. Ősszel már csélcsatornás teszteket végeztek, terveik szerint az első prototípus még idén elkészül és a teszteket követően 2015-től bevethető lesz.

darpa_ares_1

„Célunk, hogy egy flexibilis, terepviszonyoktól független, hatékony logisztikát lehetővé tevő VTOL-t építsünk”- nyilatkozta Ashish Bagai, a program vezetője. „Segítségével elkerülhetjük a szárazföldi veszélyeket és jelentősen csökkenthetjük szállítmányozási költségeinket”.

Az ARES tulajdonképpen egy kiegészítő modul lesz, amely drónként képes önálló megfigyelői feladatok elvégzésére, de adott esetben csatlakozik a hozzá fejlesztett különböző szárazföldi járművekhez vagy konténerekhez és gondoskodik azok szállításáról. Kinézetét tekintve az Avatar című filmben látott repülőkre hasonlít majd leginkább, szárnyain két hatalmas, zárt propeller kap helyet, melyek a törzs irányába dönthetőek lesznek. Az elvásárok közé tartozik, hogy egy feltöltéssel 500 kilométeres távolságig legyen bevethető és 1300 kilogrammnyi hasznos terhet tudjon a magasba emelni. Irányítását a katonák okostelefonnal vagy tablettel végezhetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr797478922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása