DrónVilág

avic_szmog_sikloernyo

A kormány siklóernyős drónok segítségével különleges vegyszert permetezne a nagyvárosok és kikötők környékén egyre gyakrabban megjelenő füstködbe, ezzel javítva a levegő minőségét. Az állami tulajdonban lévő AVIC (Aviation Industry Corporation of China) által készített, pilóta nélküli gép már 100 órányi próbarepülésen van túl, tesztelését március végén a Kínai Meteorológiai Szolgálat munkatársai folytatják.

Egyedi kialakításának köszönhetően a drón hasznos teherbíró képessége fix szárnyú társainál háromszor nagyobb, akár 700 kilogrammnyi speciális vegyianyagot is magával tud szállítani. A kiszórt kemikália megfagyasztja a légkörben jelenlévő szennyeződéseket, így azok aláhullásával körülbelül 5 kilométeres körzetben szűnhet meg a szmog. Az AVIC számára nem volt ismeretlen terület a pilóta nélküli gépek gyártása, egyik legismertebb modelljük a Chengdu leányvállalat által 2010-ben bemutatott, közepes repülési magasságú, nagy hatótávolságú Pterodactyl I.

avic_szmog_sikloernyo_2Környezetvédelmi problémák megoldásával a kínai kormány folyamatosan próbálkozik, néhány hete például 800 billió dollárért vásárolták meg a legnagyobb új-zélandi hulladékgazdálkodásra specializálódott céget. A Kínai Kongresszus keddi ülésén Li Keqiang miniszterelnök beszédében újfent háborút hirdetett a légszennyezés, elsősorban a szálló por koncentrációja ellen, amely fokozottan felelős a szív- és érrendszeri valamint légzőszervi betegségek kialakulásáért. Keqiang azt követően kényszerült a bejelentésre, hogy múlt héten a pekingi amerikai nagykövetség saját mérőállomása a megengedett határérték négyszeresét mérte, a lakosság pedig a különböző közösségi oldalakon egyre nagyobb hangot adott elégedetlenségének.

peking_szmog

Kína számára nem újdonság a levegő minőségének repülőkről kiszórt vegyszerekkel történő javítása, az AVIC új drónja azonban fontos mérföldkő lehet a módszer széleskörű elterjedésében. Előállítási és üzemeltetési költségei ugyanis elődeinél állítólag 90 százalékkal alacsonyabbak, miközben hatékonysága jóval meghaladja azokét. Fedélzeti számítógépének köszönhetően a fel- és leszállást önállóan hajtja végre és természetesen „klasszikus” feladatok (megfigyelés, felderítés, légifotózás) elvégzésére is alkalmas.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr547478914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása