DrónVilág

schiebel_camcopter_s100_1

A Téli Olimpiai Játékokon nyújtott szolgálatainak köszönhetően gyors népszerűségre tett szert az osztrák Schiebel drónja, a cég máris két új megrendelést jelentett be. A csúcskategóriás Camcopter S-100 egyrészt ott lesz a vasárnap kezdődő Paralimpián, másrészt hamarosan tovább segítheti az itáliai haderő kalózok ellen folytatott misszióit.

A Sochi Olimpiával kapcsolatban már korábban beszámoltunk róla, hogy nem csupán a média képviselői, hanem az orosz biztonsági szolgálat emberei is előszeretettel alkalmazzák a drónokat. A bécsi székhelyű Schiebel koptere például a játékok ideje alatt az olimpiai falut övező tengerpart megfigyelését végezte és vasárnaptól a testi/értelmi fogyatékkal élő versenyzők biztonságáért felel.

schiebel_camcopter_s100_2

A Campcopter max. 90 kilónyi hasznos teherrel képes felszállni, ennek megfelelően fedélzetén egy sor high-tech szenzor kapott helyet: Wescam MX-10 elektro-optikai és  infravörös kamera, Shine Micro AIS valós idejű nyomkövető készülék, intelligens tápegység, teljesen önálló fel- és leszálló automatika és inerciális rendszer (gyorsulás vagy szögsebesség mérésére). A gép mind a GPS, mind a GLONASS műholdas helymeghatározó rendszerből fogad adatokat, ennek köszönhetően akár 20%-al gyorsabban képes fix pozíció vételére és nagyobb sebességnél is stabilabban tartja azt. Ami ennél is fontosabb, hogy másodpercenként tízszer vesz helyzet adatot - tízszer többször, mint bármilyen hagyományos GPS vevő. A drón hatótávolsága 180 kilométerig terjed, maximális repülési időtartama 6 óra, ú.n. horgony-funkciójának köszönhetően pedig még 4 méteres hullámok mellett is biztonságos leszállásra képes. Ez utóbbi a Schiebel saját fejlesztése.

schiebel_camcopter_s100_3

Az olasz haditengerészetnél azután döntöttek a 3 méteres, 110 kilós VTOL megvásárlásáról, hogy 2012 áprilisában már több ízben tesztelték. A beszámolók szerint kiemelkedően hasznos kiegészítője volt a Bersagliere cirkálónak, a kapitánynak nagy segítséget jelentett a biztonságos, egyben költséghatékony útvonalak megtervezésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr547478908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása