DrónVilág

flying_cam_sarah30Nem ismerős a név? Pedig olyan sikerfilmekben statisztált, mint a Skyfall, a Feledés, Van Helsing  vagy a Hupikék törpikék. A Flying-Cam drónja új korszakot nyitottak a filmkészítés történetében, melyet most a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia is elismert. A „tudományos és technológai” díjat 2014-ben a Sarah 3.0 megálmodói és készítői kapták, név szerint Emmanuel Previnaire, Jan Sperling, Etienne Brandt és Tony Postiau.

flying_cam_sarah_oscar

A modellrepülők filmiparban történő hasznosításának ötlete önmagában nem új keletű, a belgiumi székhelyű cég 1988 óta foglalkozik légifilmezéssel. Jelenleg Los Angelestől Hong Kong-ig összesen 75 országban vannak jelen és ezernél több projektben vettek már részt. Az említett filmek mellett a Harry Potter, Mission Impossible és Transformers stábjával is forgattak, új dimenzókat nyitva meg mozinézők millió számára.

flying_cam_sarah30_2

A most díjazott, 25 kilogrammos SARAH 3.0 teljes mértékben elektromos meghajtású, hasznos teherrel megpakolva körülbelül 30 percig képes a levegőben tartózkodni, az akkumlátor utántöltése 1 órát vesz igénybe. Irányítását GPS alapú precíziós autó-pilóta segíti, a gyártó pedig külön kiemeli a gép viszontagságos időjárási körülményekkel szembeni ellenálló tulajdonságát. A helikopter pilótafülkéjében, pontosabban annak helyén került rögzítésre egy giroszkópos, műhorizonttal felszerelt kamera stabilizátor, a „Gyro Head 3.0”. A 360 fokos mozgásra képes tartóba akár egy 6 kilós kamerát is betuszkolhatunk.

flying_cam_sarah30_3

A drón fedélzetén és földi irányító központján futó alkalmazást a QNX Software Systems készítette,  amely az egyik legmegbízhatóbb, legstabilabb és legbiztonságosabb mikrokernelre épülő operációs rendszerek gyártója. A QNX-et 2010-ben vásárolt fel a BlackBerry és jelenleg olyan óriásvállalatoknak fejleszt, mint Audi, Cisco, General Electric, Lockheed Martin és Siemens. „Lenyűgöző a QNX hardverünkön nyújtott teljesítménye, a rendszer forrásait rendkívül gazdaságosan használja, így elegendő energia jut a saját  alkalmazásaink futtatására”- nyilatkozta lelkesen Tony Postiau vezetőmérnök. Derek Kuhn, a QNX sales és marketing részlegének vezetője szintén örömét fejezte ki a sikeres együttműködésnek, mint elmondta, számukra az Akadémiai Díjnál nem létezik nagyobb megtiszteltetés.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr777478906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felszállhatnak a hollywoodi filmesek | DrónVilág 2014.09.26. 13:57:17

[…] Részükről ugyanis még hiányzik néhány dokumentum, ami valljuk be, elég nagy baki az idei drón-oszkár nyerteseitől. Amerikában eddig mindössze egyetlen projekt rendelkezett ilyen mentesítéssel, […]
süti beállítások módosítása