DrónVilág

insitu_scaneagle_launch

A drogcsempészet ellen vívott mindennapos küzdelem során hihetetlen segítséget nyújtanak a drónok, erről számolt be William Lee, az amerikai parti őrség admirálisa. Az USA Vám- és Határőrségével (CBP) kötött hivatalos együttműködési megállapodás keretében a kaliforniai határnál tesztelték az Insitu által gyártott ScanEagle-t, amelynek segítségével rögtön  570 kiló kokaint és hat csempészt sikerült elcsípni.

panga_drugAz UAV-k használata elsősorban a kaliforniai és nyugat-Karibi tengerpartok ellenőrzésénél lehet kiemelkedően hatékony megoldás. A csempészek körében ugyanis egyre elterjedtebb a „panga” típusú csónakok használata. Ezek a házilag készített halászladikok a radarok számára alig észlelhetőek, viszonylag gyors sebességgel közlekednek és az éjszaka leple alatt könnyedén kijátszák a határőrség hajóit. A CBP figyelmeztetése szerint a csempészek egyre nagyobb és nagyobb csónakokkal közelítik meg a kaliforniai és dél-karibi partokat, fedélzetükön akár több tonna rakománnyal. Tavaly 243 drogcsempészeti kísérletet regisztrált a san diegoi parti őrség, ezek közül minden harmadik a tengeren keresztül érkező pangák segítségével történt.

insitue_scaneagle_2A két hetes teszt során a ScanEagle-t a Bertholf hadihajón alkalmazták és 90 órát töltött a levegőben. Indítása a fedélzeten elhelyezett katapultról történt, a célpont azonosítása után a drón a partiőrség helikopterének érkeztéig követte a csempészeket és közvetítette az élő videóképet a hajó fedélzetén felállított irányítóközpontba. Érdekesség, hogy a Bertholfot az UAV gyártásban szintén érdekelt Northrop Grumman csoport készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr557478900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása