DrónVilág

bae_systems_taranisA BAE Systems vezetésével közel négy éve folyik a britek csúcskategóriás drónjának fejlesztése, amelyen a szigetország 250 legjobb mérnöke, tudósa és aerodinamikai szakértője dolgozik teljes titoktartás közepette. A kelta villámistenről elnevezett, pilóta nélküli lopakodóra 2006 óta 185 millió fontot költött a Védelmi Minisztérium, a 2010-ben bemutatott prototipus másfél millió munkaóra eredménye. A berepülésekre állítólag tavaly nyáron a dél-ausztráliai Womera tesztbázison került sor. Ezt a területet a brit hadipar szereplői a második világháború óta használják katonai kísérletek helyszínéül és a BAE Systems is előszeretettel viszi oda kipróbálni legújabb fejlesztéseit.

A gép első alkalommal 15 percig tartózkodott a levegőben, később maximum egy órás időtartamú repüléseket végeztek vele és a Királyi Mérnöki Akadémián tartott szűkszavú sajtótájékoztató szerint komoly műszaki probléma nem lépett fel. Teljesítményét illetően a 12 méter hosszú, 10 méteres szárnyfesztávú  Taranis a jelenleg bevetésre kerülő pilóta nélküli harci repülőknél kétszer nagyobb sebességre képes, a tervek szerint a Mach 1-et is átlépi majd. Elsősorban felderítési és hírszerzési feladatokat fog ellátni, de akár támadó - megsemmisítő csapásokat is mérhet ellenséges célpontokra. Végső változatának tömeggyártására és éles bevetésekre legkorábban 2030 környékén kerülhet sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr47478896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása