DrónVilág

dubai_drone_1

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya már a jövő évtől kezdve drónokkal szeretné kiszállítani az állampolgároknak szóló hivatalos dokumentumokat, ezzel az amerikai internetes áruháznál jóval előbb valósítaná meg a csomagküldés ötletét. Dubai múlt héten1 millió dolláros nyílt pályázatot írt ki UAV megoldásokra és már teszteli retinaszkennerrel és ujjlenyomat olvasóval felszerelt drónjait. Mint emlékezetes, Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója tavaly decemberben mutatta be azt a koncepció videót, melyben a cég dolgozói a raktárból kvadkopter segítségével juttatják el az árut a megrendelő házához. Bár a megoldás forradalmasíthatná a szállítmányozás iparágát, számos bizonytalan tényező és jogszabály vár még kidolgozásra a tengerentúlon..

A két ország közt zajló virtuális verseny, melyben a pilóta nélküli gépek minél szélesebb körű használatba vétele a cél, már-már az amerikai-kínai holdraszállásért folytatott küzdelmet idézi. Dubai azonban több szempontból is előnyösebb helyzetből indul: geográfiai adottságai miatt kevesebb problémával kell szembenézniük, a technológia elterjedését pedig segíti a monarchikus államforma. Mohammed bin Rashid sejk, aki egyben az emírség miniszterelnöke és államfője, személyesen ad utasítást minden egyes projektre és folyamatosan figyelemmel követi a legújabb fejlesztéseket – legutóbb épp’ múlt hétfőn tette tiszteletét egy tesztrepülésen.

dubai_drone_2

Az USA aggódva figyelhetik a közel-keleti eseményeket. Amennyiben a drónokkal történő csomagküldés valóban életképesnek bizonyul, máris gazdasági lépéshátrányba kerülnek, nem beszélve az elszenvedett presztízsveszteségről. Ha az ötlet még Dubaiban se lesz megvalósítható, akkor az amerikai vállalkozások az Amazonnal az élen kukába dobhatják eddigi munkáikat és fejlesztésekbe ölt dollármillióikat.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr637478894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása