DrónVilág

rts_labs_pars

A Baywatch David Hasselhoff-al az élen megőrült volna az iráni RTS Labs kutatói által nagy sikerrel tesztelt pilóta nélküli kvadkopterért. A csapat vezetője, Amin Rigi azután döntött az életmentő drón megvalósítása mellett, hogy a statisztikák szerint az elmúlt 8 évben 1100-nál többen fulladtak a Kaszpi-tengerbe. Az ötlet a Nemzetközi Vöröskereszt által szervezett Életmenő Robotok konferenciáján a legjobb innovációs díjat nyerte. A fejlesztések eredményeként tavaly augusztusban mutatták be a PARS (nem, nem diszkoszvető olimpiai bajnokunkról kapta a nevét) első prototípusát, amely azóta számtalan teszten ment keresztül és többek közt a Discovery csatornán is bemutatásra került, így hamarosan kereskedelmi forgalomba hozhatják.

A négy rotoros, GPS navigációval és hőérzékelő kamerával felszerelt kopter 40 km/órás végsebességével, 10 perces üzemidejével egy körülbelül 5 kilométeres sugarú területet képes lefedni, ezzel hús-vér versenytársainál jóval gyorsabb és hatékonyabb segítséget jelent vészhelyzet esetén. Tesztrepülései során a parttól 75 méterre kihelyezett célponthoz 22 másdperc alatt juttatta el csomagját, míg ugyanez a feladat egy tapasztalt életmentőnek 90 másodpercébe telt. A PARS ráadásul egyszerre három mentőövet tud magával cipelni és a fuldoklók közelében ledobni. Természetesen vízálló, ha huzamosabb ideig szeretnénk a póruljártak közelében tartózkodni vagy valami meghibásodást észlelünk, leszállhatunk vele a tengerre. Éjszakai használat során jól jön a már említett FLIR hőkamera, ennek segítségével a PARS gyorsan megtalálja, reflektorával megvilágítja és a mentőcsónak érkeztéig szemmel tartja a keresendő személy(eke)t.

A készítők számos kiegészítő felszerelés és alkalmazás terveit kívánják még megvalósítani a jövőben, lesz például napelemmel működő vizi leszállóhely, amelynek segítségével újratölthetjük a drón akkumlátorait. A tömeggyártás beindításához az RTS Labs most befektetők jelentkezését és 40-50 ezer dollár alaptőke összedobását várja.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr807478890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németországból próbál alkatrészeket csempészni Irán | DrónVilág 2014.06.18. 08:57:09

[…] találunk békésebb ügyeket szolgáló drónokat is, a vizimentők munkáját segítő Pars például világszerte nagy népszerűségnek örvend, kereskedelmi forgalomba kerülését […]

Vizimentő drón felügyeli az olasz strandokat | DrónVilág 2015.01.19. 08:52:50

[…] A nyaralók biztonságára felügyelő, szükség esetén segítséget hozó pilóta nélküli repülőgépek bevetését tervezik a nyáron az olaszországi Toszkána tengerpartján – számolt be róla az inforadio a a Corriere della Sera című lapra hivatkozva. A jelenleg tesztelés alatt álló, Versilio nevű drón képes meghatározni egy ember helyét a tengerben és vészhelyzet esetén mentőövet dobni neki. Az ötlet nem teljesen újkeletű, az iráni RTS Labs már több, mint egy éve tökéletesíti vizimentő kvadkopterét. […]
süti beállítások módosítása