DrónVilág

insitue_scaneagleHamarosan tonhalak halászására is alkalmazhatják a ScanEagle-t, egy közel 3 méteres, 22 kilós merevszárnyú drónt, melyet eredetileg katonai célokra fejlesztett a Boeing Insitu. A tevek szerint segítségével a kapitány GPS pontosságú képet kaphat a halrajok pozíciójáról és haladási irányáról, hajóját ennek megfelelően navigálhatja. Ezzel jóval eredményesebbé válik a halászat és rengeteg üzemanyag takarítható meg. A drón emellett segíti a tonhalakat szintén kedvelő delfinek nyomon követését illetve azok hajótól való megóvását is.

nepal_orangutanIndonéziai tudósok egy közel 2000 dolláros RPA segítségével vizsgálják az orángutánok populációját és mozgását. Ezt a munkát hagyományosan csak a földről lehetett elvégezni és Lian Pin Koh kutató szerint a rengeteg időn túl ez legalább 250 000 dollárnyi éves költséget jelentett. A drón most felszállásonként 50 kilométert képes berepülni, Koh pedig egy olyan algoritmus kidolgozásán fáradozik, amely képes az elkészült fényképek alapján kiszűrni a majmok lehetséges búvóhelyeit. A gép használata egyébként meglehetősen egyszerű, a Google Maps nyílt forrásai alapján lett programozva.

Nepálban egyre több erdész használ UAV-ket a tigrisek és orrszarvúk populációit fenyegető orvvadászok elijesztésére vagy elfogására. A Google hasonló célú projektekre nemrég 5 millió dollárt adományozott a Természetvédelmi Világalapnak (WWF).

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr707478874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása