DrónVilág

skyviewair_budapest_parlamentAz INSTAR films által novemberben bemutatott rövid városnéző videó után ismét egy magyar projektről adhatunk hírt, ezúttal a SkyViewAir kvadkopterének fedélzeti kamerája készített gyönyörű légifelvételeket fővárosunk látványosságairól. A Pethe Attila vezette csapat szerencsére nem elégedett meg látványos fényképek szimpla posztolásával, hanem azokat több hetes utómunka során rendkívül nagy (500 megapixeles) felbontású panorámaképekké szerkesztették, majd a Google Streetview-jához hasonló alkalmazás segítségével egyfajta interaktív térképként mutatták be. A végeredmény során a látogatók 360 fokban mozogva, elképesztő részletességgel vizslathatják felülről a Citadella, a Parlament, a Hősök tere, a Széchenyi fürdő, a Deák tér, Újpest vagy éppen a Hungaroring környékét.

skyviewair_svax8A kamerát hordozó SVA-X8 fantázianevű kvadkopter szintén saját fejlesztésű, szerényebb teljesítményét elnézve látszik, hogy a tervezők valóban kifejezetten ehhez a projekthez igazították paramétereit. A gép négy karján összesen 8 rotor segíti a felszállást, egy feltöltéssel 15 percig képes a levegőben tartózkodni és maximum 2-300 méteres hatótávolsággal bír.

skyviewair_budapest_gellertA SkyViewAir tagjai a képek feldolgozásában és a bemutatást segítő szoftver fejlesztését illetően mindenképp úttörőnek számítanak Magyarországon. Ugyanitt fontos kiemelnünk, hogy az első olyan hazai vállalkozások közé tartoznak, akik nem valamely népszerű külföldi gyártótól vásárolt eszközzel, hanem saját építésű géppel végeznek polgári (kereskedelmi?) tevékenységet. 2012 óta ugyan a Honvédelmi Minisztérium folyamatosan lebegteti a hírt egy, az Ei és Currus Zrt. által hamarosan katonai és polgári célokra egyaránt alkalmas robotrepülő piacra dobásáról, de eddig mindössze néhány fix szárnyú tesztrepüléséről adtak hírt. Hazai gyártású UAS rendszerekről és azok hadiiparon kívüli felhasználásáról tehát jóformán alig beszélhetünk, így minden a SkyViewAir-hez hasonló civil kezdeményezésű projekt nagy jelentőséggel bír.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr447478870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása