DrónVilág

skye_ethIgazán egyedülálló projekten dolgoznak a svájci EHT egyetem mérnök hallgatói, az általuk tervezett hatalmas szemgolyó formájú léghajó bizony nem egy hétköznapi látványosság. A Skye fantázianevet viselő repülő objektum (?) már túlmutat az UAV-k világán, a csoport tagjai a „minden irányban gömbölyű léghajó” (Omnidirectional Spherical Blimp) kategóriába sorolták fejlesztésüket.

A Skye hagyományos társaihoz képest jóval precízebben irányítható, ugyanis belsejében egy kvadrokopter alapjait találhatjuk, melynek rotorjai külön-külön is mozgathatóak. Ugyanakkor magát a lebegést a léghajó testébe pumpált hélium biztosítja. Ennek a két rendszernek a házasítása olyan minden irányba kiterjedő mozgási lehetőséget ad az irányítónak, hogy a zürichi diákok az érintőképernyős - útvonalkijelölős megoldás mellett egy külön kontrollert is készítettek hozzá 3D-s egér formájában – a számítógépekhez használt speciális, hüvelykujjal mozgatható gömbbel felszerelt egérhez hasonlót. A Skye által hordozott kamerarendszer 5MP-es magas felbontású felvételek készítésére és helyben tárolására alkalmas, de persze működik a first person view is.

A projektben sokan nagy fantáziát látnak, a támogatók között van a Disney zürichi kutatóközpontja és a 3Drobotics is. A Skye-t legutóbb a San Franciscoban megrendezett Bay Area Science fesztiválon mutatták be, ahol nagy sikert aratott és új csúcsot, 25 méteres repülési magasságot ért el. A már számos fesztivált megjárt szemgolyót egyébként bárki megrendelheti saját rendezényére, szóval ha valaki saját kertipartijára szeretne egy ilyen látványosságot, ide írjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr467478864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása