DrónVilág

general_atomics_mq1_predatorKedd óta hivatalosan is a North Dakotában élő Rodney Brossart az első amerikai, akit egy drón segítségével tartóztattak le és ítéltek jogerősen három év börtönre, miután 2011-ben kisebb összetűzésbe került a rend őreivel. Történt, hogy egy szép napon idegen tehenek tévedtek az állattenyésztéssel foglalkozó Rodney birtokára, aki a hat jószágot nem igazán akarta a jogos tulajdonosnak visszaadni, ezért kihívták rá a helyi rendőrség speciális alakulatát. Nincs mese, Amerikában minden bűncselekményt komolyan vesznek!

16 órás fegyveres kergetőzés után már-már teljes patthelyzetbe fulladt a letartóztatás művelete, mire a SWAT kommandósok kölcsönkérték a közeli határőrség MQ–1 Predator pilóta nélküli vadászgépét. A General Atomics által gyártott, akár AGM–114 Hellfire rakétákkal is felszerelhető drón hamar megtalálta a birtokán három felfegyverkezett fia kíséretében rejtőzködő Brossartot, aki állítólag a gépet meglátva halottnak tetette magát és végül elektromos sokkolóval fogták el. Ügyvédje később azzal próbált védekezni, hogy a drónt illegálisan, bírói végzés nélkül vetették be ellene, de ezt a bíróság elutasította mondván a pilóta nélküli jármű nem hajtott végre hibás vagy elítélendő műveletet és a felhozott vádak amúgyis függetlenek annak bevetésétől. Végül január 28-án az esküdtszék rendőri erők terrorizálás, lopás és bűncselekménynek minősülő bajkeverés vádjával három év börtönre és 1000 dolláros bírság megfizetésére ítélte. Fiai megúszták 1 év felfüggesztett próbaidővel. A helyi újság szerint záróbeszédében Brossart bocsánatot kért és elismerte, hogy a szituációt máshogy kellett volna kezelnie.

tehen_tolvajAz eset pikantériáját adja, hogy az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet pont az ítélet napján hozta nyílvánosságra azt a dokumentumot, amely a Predator határőrség által bejelentett bevetéseinek számát vonja kétségbe. Állítólag 2010 és 2012 között a pilóta nélküli gépek a hivatalos források által közölt 500 helyett legalább 700 alkalommal szálltak fel. Brossart történetének tanúlságán azonban mit sem változtat mindez – jelentsük, ha ismeretlen tehén kószál a telkünkön!

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr927478852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása