DrónVilág

idaho_viztarozo_lazacAz északnyugati Idaho állam Snake River folyóján már közel egy évszada működtet vízerőműveket az Idaho Power Company, három duzzasztógátjuk több százezer kilowatt áramot termel évente. A környezetvédelmi előírásoknak megfelelően októbertől kezdve biológusokkal vizsgáltatják a folyón felúszó királylazac populációkat, amelyek decemberig, az ívási időszak végéig tartózkodnak a cég gátjai által hatalmasra felduzzasztott vízgyűjtő területeken. A tudósok azt ellenőrzik, hogy a veszélyeztetett fajok körébe tartozó lazacok szaporodását valóban nem befolyásolják negatívan az Idaho Power által üzemeltetett erőművek.

A megfigyelési munkákat évtizedekig helikopterről végezték, azonban ennek a módszernek számos hátránya volt: drága üzemanyag és pilóta, sok nehezen megközelíthető terület, felszállásra gyakran alkalmatlan időjárás. Végül egy 2010-ben bekövetkezett végzetes helikopter balesetet követően döntöttek a drónok által kínált hatékonyabb és biztonságosabb módszer alkalmazásáról.

Eleinte modellboltokból beszerzett egyszerűbb távirányítású gépeket alkalmaztak, de a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) hamar kiszúrta a próbálkozást és hobbiszintű felhasználás kategóriájának túllépésére hivatkozva leállította a repüléseket. Phil Groves vezető biológus tanácsára ekkor megkeresték az alaszkai egyetemet, ahol már több pilóta nélküli légijárművel kapcsolatos, FAA engedéllyel rendelkező projekt futott. Az UAS integrációért felelős labor igazgatójával sikerült megegyezniük arról, hogy kutatómunkájukat az Idaho Power víztározói felett folytassák, így 2012-ben az egyetemi csoport Aeryon Scout gépe már a szükséges engedélyek birtokában szállhatott fel a Snake River folyó partján.

salmonA kísérletek során a Scout ugyanazt az előre megadott útvonalat repülte be minden héten és az ellenőrzési pontokon ugyanazokat a felvételeket készítette el, így a biológus csoport folyamatosan nyomon követhette a halak mozgását. A hagyományos helikopterről végzett, a populáció létszámának megállapítására irányuló mérések korábban nem tették lehetővé az úgy nevezett „szuperimpozíciós” jelenség (a lazacok egymást átfedve helyezkednek el) kiszűrését. A drón által készített felvétele viszont jóval pontosabb számításokra adott lehetőséget és segítségével a tudósok hasznos következtetéseket vonhattak le.

aeryon_scoutA mindössze másfél kilós Scout még 50 km/h széllökések mellett is biztonságosan irányítható, akkumlátorai egy felszállással 25 percnyi levegőben való tartózkodást biztosítanak. Photo3S kamerája három tengelyen képes forogni, pozícióját egy automata rendszer másodpercenként több százszor hasonlítja össze és szinkronizálja a Scout aktuális helyzetével, így biztosítva a precíz, HD minőségű képek elkészítését. A beérkező adatok feldolgozásáról a Pix4Dmapper nevű szoftver gondoskodik, ennek segítségével akár pixelenként 1 cm felbontású, két dimenziós orthomozaik felvételeket, térképeket vagy akár 3D-s terepmodelleket lehet készíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr267478846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása