DrónVilág

faa_test_sitesAz amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal december 30-án végre közzétette annak a hat szervezetnek a nevét, amelyek januártól részt vehetnek a drónok belföldi légtérben való használatának tesztelési munkáiban. A döntést a 25 pályázó mellett a tengerentúli drónipar piac szereplői fokozott figyelemmel várták, a Kongresszus által előírt tesztprogramok a győztes államok számára ugyanis hatalmas pénzügyi jelentőséggel bírnak. Állami fejlesztési pénzek, munkahelyek, biztos megrendelők és persze a projektek befejeztével piacvezető pozíció egy olyan iparágban, melynek a következő 10 évben 82 milliárd  dolláros összforgalmat jósolnak.

A Hivatalt 2012 elején bízta meg a Kongresszus a pilóta nélküli légijárművek belföldi légtérbe való integrálását szolgáló tesztprogram létrehozásával. A NASA-val és a Védelmi Minisztériummal tartott egyeztetéseket követően az FAA nyílt fórumokat rendezett, melyek során a civil szféra képviselői is megtehették javaslataikat. Ezt követően 2013 februárjában hat projektre illetve teszt helyszínre írt ki tendert, a májusi határidőig 24 államból 25 pályázat érkezett. A 10 hónapos kiválasztási folyamat után íme a nyertes pályázók:

  1. University of Alaska
  2. State of Nevada
  3. Griffiss International Airport - New York
  4. Department of Commerce - North Dakota
  5. Texas A&M University
  6. Virginia Polytechnic Institute and State University

Az FAA közleményében kiemelte, a kiválasztott projektek mindegyike változatos földrajzi és éghajlati adottságokkal bír, ez minden légiközlekedéssel kapcsolatos vizsgálat során fontos szempont. Az egyes helyszínek kutatási területei a különböző típusú UAV-k repülési alkalmasságának tesztelése, a földi irányítás és ellenőrzés, az emberi tényező szerepe, az érzékelési és megelőzési (azaz az ütközést gátló) rendszerek vizsgálata, valamint az irányítás elvesztésére vonatkozó lehetséges megoldások keresése.

A kiválasztott szervezetek felelnek a helyszínek használatára beérkező igények feldolgozásáért és beosztásáért, az FAA pedig ellenőrzi a biztonsági előírások betartását. Szintén a nyertesek feladata, hogy a területükön végzett repülések megfeleljenek a 2013 novemberében közzé tett magánjogot védő követelményrendszernek. Ennek értelmében a személyes szabadságot védő szövetségi, állami és egyéb helyi törvények betartása mellett külön írásos szabályzattal kell rendelkezniük a tesztek során begyűjtött adatok felhasználásáról, továbbá kötelesek az eredményeket éves jelentésben összegezni és azt a nyílvánosság számára is elérhetővé tenni.

Bár a drónok kereskedelmi célú használatát támogatók szívesen emlegetik a 2015-2016-os évet, mint lehetséges határidőt, a Hivatal jelezte, hogy a teszteket szükség esetén 2017 februárjáig is kitolhatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr497478830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megkapta a felszállási engedélyt az Amazon! | DrónVilág 2015.03.20. 07:36:03

[…] használatára. Két évvel ezelőtt pályázat útján hat intézmény, köztük három egyetem nyerte el annak jogát, hogy pilóta nélküli légijárműveket teszteljenek. A Hivatal célja ezzel a […]
süti beállítások módosítása