DrónVilág

samy_kamkarSamy Kamkar legújabb alkotása a SkyJack, egy hardwares és szoftveres oldalról is megbütykölt kvadrokopter, amely képes önállóan felkutatni más pilóta nélküli repülőt vagy az irányításért felelős földi központot, azokat wifi hatótávolságon belül vezeték nélkül meghackelni és így az idegen drón feletti irányítást átvenni. Samy Kamkar neve első hallásra bizonyára nem cseng ismerősen még a legelvakultabb UAV modellezők fülében sem. A srácról annyit érdemes tudni, hogy 20 évesen elkészítette azt a Samy nevű féregprogramot, ami az akkor legszebb éveit taposó MySpace-et egy nap alatt padlóra küldte és minden idők leggyorsabban terjedő vírusává vált.

Az akciót követően 3 évi kényszerszünet következett, 2008-ban viszont visszatért, ezúttal már a jó fiú szerepében. Etikus hackerként először a bank- és hitelkártyák sebezhetőségére mutatott rá, majd Evercookie néven böngészési adatokat gyűjtő alkalmazást készített. 2011-ben óriási botrányt robbantott ki azzal, hogy leleplezte az iPhone, Android és Windows okostelefonokat, amiért azok GPS koordinátákat és hozzájuk tartozó wifi hálózatok adatait továbbítják az Apple, Google és Microsoft központjaiba.

A SkyJack alapja a népszerű Parrot AR.Drone 2, kiegészítve Raspberry Pi fedélzeti számítógéppel és néhány vezeték nélküli adapterrel. Ezekhez kapcsolódik a SkyJack alkalmazás és még két másik kiegészítő program, melyek a vezeték nélküli hálózati kapcsolatokat befolyásolják. A teljes specifikáció és a szoftverek szabadon letölthetőek az alkotó blogjáról, aki publikációját pont arra a napra időzítette, amikor az Amazon is nyilvánosságra hozta csomagküldő szolgáltatással kapcsolatos jövőbeni terveit. Samy rögtön felteszi a nagy kérdést, milyen következményei lennének, ha az Amazon dobozkáit szállító UAV-ket hasonló kémprogram segítségével bárki saját irányítása tudná vonni.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr807478794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Így védheted magad a kukkolókkal szemben | DrónVilág 2015.03.02. 16:50:46

[…] rögzíteni a látottakat. Szóval aki biztosra akar menni, az gyorsan szerezzen be mellé egy drónvadász drónt, esetleg hívja segítségül a francia lepkegyűjtőket. Árcetli 66 dollár, előrendelhető a […]
süti beállítások módosítása