DrónVilág

journalismLewis Whyld brit fotós úgy gondolta, túl drága lenne egy katonai helikoptert bérelni és arról filmezni a Haiyan tájfun Fülöp szigeteken végzett puszítását, így inkább egy saját maga által készített modellel repülte be a területet. A CNN által nemrég közölt képek nem csupán a pusztítás döbbenetes mértékét volt képes új szemszögből bemutatni, de két holttest felderítésében is segítséget nyújtott a helyi hatóságoknak. Persze nem Lewis és a CNN az elsők, akik felfedezték az UAV-k fénykép- és videófelvételek készítésében nyújtott új lehetőségeit. Hasonló eszközöket használt már az AP amerikai hírügynökség valamint a News Corporation, a Disney mögött jelenleg a világ második legnagyobb médiavállalata. Ez utóbbi cég riporterei már sportesemények  közvetítésére és természetfilmek készítésére is használják a drónokat, engedélyek és jogszabályok hiányában persze az USA-n kívül.

paparazzi (310 x 174)A paparazzik szintén meglátták a lehetőséget a drónokban, európaszerte egyre többen vetik be a sztárok exkluzív fotóiért folytatott véres küzdelemben. Bár használatuk a tengerentúlon hivatalosan illegális, több felvétel elemzésénél felmerült már a gyanú, hogy ilyen eszközök segítségével készülhettek. „A drónok bármikor és bárhol korlátlan hozzáférést biztosítanak nekünk az éghez” –fogalmazott a Wired magazin egyik szerkesztője. „Azok az anyagok, amelyeket ezekkel a gépekkel rögzítünk, egyszerűen elérhetetlenek lennének a média számára, hacsak nem várják meg a hivatalos felvételeket vagy bérelnek azonnal egy repülőt”. És valóban, az iparban dolgozó cégek közül egyre több dönt UAV eszközök vásárlása mellett. Idén ősszel a BBC is bemutatta hexakopterét, mellyel első riportjukat egy Londont Manchesterrel összekötő nagy sebességű vonat tervéről készítették.

Az oktatás területén dolgozók gyorsan reagáltak az új piaci lehetőségre, az amerikai missouri, nebraskai és columbiai egyetemek máris „drón újságíró” kurzusokat kínálnak. Ez utóbbi intézmény diákjai házifeladatként mindenféle előzetes gyakorlat nélkül kezdték el drónokkal filmezni a Missouri folyót, úgyhogy az FAA kénytelen volt gyorsan betiltani az összes ilyen jellegű egyetemi munkát.

Az UAV-k üzemeltetése hivatalosan mind Angliában, mind Amerikában igen korlátozott ami alól a sajtó se kivétel. A repülési engedély a briteknél több ezer dollárba kerül és számos tesztrepülést kell elvégezni előtte. Az USA-ban pedig továbbra is csak a gyártók és a közszolgálatot ellátó szervezetek jogosultak a légtér ilyen jellegű használatára.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr387478772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása