DrónVilág

Mint ismeretes, az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) idén év végéig kívánja kijelölni azt a hat területet, amelyeken jövőre elkezdődhetnek a drónok civil szférába történő intergációjának tesztjei. A kiadó helyekért nagy küzdelem folyik az egyes államok között, Ohio például a válság megszorításai mellett is 10 millió dollár dróniparba történő pumpálását hagyta jóvá nemrég. Amelyik állam ugyanis kiválasztásra kerül, az elsőként számolhat az állami támogatásokkal és az új iparág pozitív gazdasági hatásaival.

Nem mindenki ilyen lelkes azonban drónokban rejlő üzleti lehetőségekkel kapcsolatban. Az FAA ugyanis hiába kérte fel akadémiai partnerét, a texasi A&M egyetemet, hogy vegyen részt az említett pályázaton, az intézmény által tesztelésre alkalmas területnek nyilvánított Alpine város tanácsa visszautasította a jelölést.

“Fogalmunk sincs mi a fenére készülnek, alapvető kérdésekre se kaptunk válaszokat” – nyilatkozta Avinash Rangra a szavazás előtt. Azt mondták, 3000 mérföldes tesztrepüléseket terveznek, na ne vicceljünk már!”

Az egyetem képviselői hiába érveltek a 150 000 lehetséges új munkahellyel és 8 milliárd dolláros bevétellel kecsegtető üzletág mellett, a polgármester legfőbb aggodalma sokakhoz hasonlóan továbbra is a privátszférát érintő kérdések tisztázatlansága volt, azaz hogy a drónok használata során kik milyen adatokhoz jutnak majd hozzá és azokat hogyan kezelik. A város lakói emiatt aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

Ron Cook az egyetem képviselője azonban úgy nyilatkozott, ez az elutasítás csak ideiglenes állapot. Szerinte a drónhasználattal kapcsolatos ellenkezések hasonlóak az autóipar megjelenésekor tapasztalt reakciókkal, de biztos benne, hogy hamarosan találnak helyszínt az UAV-k tesztelésére. A határidők ugyanakkor szűkösek, a Kongresszus 2015 végéig adott időt az FAA-nak a drónok szövetségi légtérbe való integrálására.

Címkék: Amerika Jogszabály FAA

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr137478766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása