DrónVilág

aibotx6A németországi Kassen városában alapított Aibotix hexakoptere forradalmi újítást hozhat a földmérők munkájában, akik számára a tachymeter (vagy tachométer) eddig a napi munka elengedhetetlen kelléke volt. Ennek használatát teszi hamarosan feleslegessé az Aibot X6 hexakopter. A drón átmérője 1 méter, magassága nem éri el az 50 centit, saját tömege pedig mindössze 2.5 kg így képes akár további 2.5 kg-ot felemelni. 

Robosztus külsője rendkívül intelligens platformot rejt, finom irányíthatósága, magas fokú stabilitása és hordozható kamerájának felbontása révén képes hihetetlen pontos és nagy felbontású légifotókat, ortofotókat  és 3D képeket készíteni. Végsebessége 60km/h, emelkedése akár 8 méter másodpercenként. Az AiProFlight repüléstervező szoftverrel egyszerűen és gyorsan munkába állíthatjuk a drónt. Első lépésként meghatározhatjuk a földfelszín szükséges felbontását amely ilyen jellegű térképészeti munkák során valahol 1 és 4 cm között van. Ezek után megadjuk a kopter által érintendő pontok koordinátáit, beállítjuk a repülési magasságot, sebességet valamint a szükséges átfedéseket. Az így elkészült útvonal bármely pontjához hozzárendelhetjük a fedélzeti kamera által elvégzendő műveleteket, azaz megadhatjuk, hogy hol, mikor és milyen minőségű képet készítsen a repülés során. A végleges repülési tervet vezeték nélkül küldhetjük át az UAV-ra, amely ezek után teljes mértékben önállóan végzi el az előírt feladatokat.

Normál felszíni repülés során a kamera 90 fokos vertikális mozgásra képes, de a különleges kameratartó egység segítségével hegyi környezetben is hihetetlen felbontású fotókat tud készíteni például egy függőleges sziklafalról. Az elkészült felvételekből aztán különböző képfeldolgozó alkalmazások segítségével (pl. AgiSoft vagy Enso) magas minőségű ortofotókat vagy három dimenziós képeket állíthatunk elő. Az utómunkák során a kamera kalibrálási adataival se kell külön bíbelődni, a szoftver  képes az eredeti repülési tervben előre meghatározott adatokkal dolgozni.

Az Aibot X6 képességeit múlt héten Norvégiában tesztelték, a légi fotózással, ortofotózással és egyéb geodéziai felmérésekkel foglalkozó Asker cég elsőként egy Oslo közelében található kavicsbányában vetette be frissen vásárolt gépét. A közel 17 hektáros területet 2-4 cm-es GSD felbontással repülték be, majd az elkészült felvételeket a már említett szoftverek segítségével dolgozták fel. Az tesztről elkészült videó rendkívül meggyőzőnek tűnik, a cég képviselői is igen lelkesen nyilatkoztak tapasztalataikról. „Egyszerűen hihetetlen, mennyi munkát képes megspórolni. Mi csak megállunk a kijelölt terület közepén és onnan irányítjuk, nincs szükség órákon keresztül gyalogolni” – meséli Magnus Myhre, az Asker vezetője. Az összehasonlíthatóság kedvéért, a tesztben kijelölt terület hagyományos módszerekkel történő két dimenziós feldolgozása körülbelül 3-4 hétig tartana (!), nem beszélve arról, hogy a földmérőknek sokszor nehezen vagy egyátalán nem megközelíthető helyekről is adatot kellene gyűjteniük. Ugyanezt a projektet az Aibot segítségével 4 nap alatt teljesítették.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr827478788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása