DrónVilág

ernest_earonA PrecisionHawk R&D részlegén dolgozó Dr. Ernest Earon az elmúlt 10 évben számos projekten dolgozott a távirányítású járművek és a távérzékelésű eszközök fejlesztésének területén. A torontói egyetem Világűr Kutató Intézetén végzett mérnök elsősorban a pilóta nélküli űrhajók és a holdra szállást elősegítő automata eszközök tervezésében vett részt, a drónok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó PrecisionHawk cégen belül végzett munkáját inkább hobbinak tartja. Legutóbbi cikkében a pilóta nélküli légijárművek mezőgazdaságban való alkalmazásának lehetőségeiről és kihívásairól ír, ennek most rövidített változatát közöljük.

A világ népessége a következő 40 évben várhatóan 7-ről 9 billió fölé emelkedik és ez mindenek előtt az élelmiszeripar iránti igény drasztikus növekedésével jár majd. A jelenlegi mezőgazdasági termelésben 70-100 százalékos növekedésre lesz szükség, amely az egyre extrémebb időjárási körülményeket és a gazdák állandóan növekvő költségeit nézve igen komoly kihívás elé állítja az iparágat.

Sokakhoz hasonlóan Ernest Earon is a precíziós mezőgazdaság széleskörű elterjedésében látja a megoldást. A hatékonyság és termelékenység növelésére mind pontosabb, valós idejű adatokra van szükség, ezzel csökkentve a gazdák költségeit és munkaidejét. Az UAV-k általános használatához vezető úton több akadályba ütközhetünk. A gyártók most kezdik megérteni, hogy a mezőgazdasági dolgozók nem akarnak drónpilóta tanfolyamokat végezni vagy külön UAV irányítót fizetni, hanem egyszerűen és napi szinten használható eszközökre van szükségük.

A másik kulcs tényező a drónok által begyűjtendő adatok mennyisége, minősége, gyakorisága, feldolgozhatósága és tárolhatósága.  Dr. Earon szerint ezen szempontok fejlesztése három főbb területre összpontosul:

1. Szenzorok

crop_monitoring_1Több és többféle! Megfigyelési feladatok során a szimpla vizuális képanyag is jól használható, de az igazán hatékony segítséget az olyan fejlett technológiák jelenthetik, mint a hiperspektrális és lidar (lézerradar) szenzorok. A Precision Hawk Lancaster típusú fix szárnyas modellje által hordozott hiperspektrális érzékelője például a fény 100 sávját képes emebri szem számára is láthatóvá tenni, amely már alkalmas a vizsgált objektumok egyes fizikai, kémiai tulajdonságainak, a kőzetek ásványi összetételének vagy éppen a növényzet állapotának nagyon pontos vizsgálatára. A Lidar szenzorok kisebb hatótávolságon belül képesek nagy felbontású, topográfiai elemzésekre alkalmas háromdimenziós megjelenítésre, amely különösen a növényzettel fedett területek vizsgálatát teszik alkalmassá, ahol a sima fotogrammetria már nem képes a szükséges információkat begyűjteni. A két fenti példán túl számos más hasznos szenzorral láthatjuk el drónunkat, mint például UV, infravörös vagy termokamera.

Az UAV-k az adatok begyűjtése mellett a termés védelmét is hatékonyan láthatja el, több gyártó például sas formájú burkolattal látja el fix szárnyú drónjait, így az repülés közben elijeszti a földeken garázdálkodó madarakat és kisebb emlősöket. Ez különösen is nagy segítséget jelenthet a szőlőtermesztők számára.

A felhasználók szempontjából nem elenyésző szempont az UAV-k által hordozni kívánt szenzorok vagy egyéb eszközök, valamint a drón akkumlátorának gyors cserélési és rögzítési lehetősége sem.

2. Termény megfigyelésének technológiája

Az adatok felhő alapú tárolása és azonnali elérhetősége számos felhasználó számára kritikus szempont, gondoljunk csak egy katasztrófahelyzet során bevetett kutatóegység munkájára. A vizsgálati eredmények valós időben történő közvetítése óriási előnyökkel jár és rengeteg időt takarít meg. Ugyanakkor vannak olyan adatok, amelyek feldolgozásához és kielemzéséhez több időre van szükség. A jövő kihívása tehát nem csupán a drónok adatgyűjtési képességeinek bővítése, hanem azok feldolgozásához szükséges fedélzeti intelligenciájának fejlesztése.

A mobilipar előretörésével magától értetődő igény a pilóta nélküli rendszerek okos telefonokkal és tabletekkel való kompatibilitása. A gazdák ugyanis ezen eszközök segítségével fogják a drónok által szállított információkat rögtön a helyszínen megkapni.

3. Adatközpont

Végül, de nem utolsó sorban: tárolás és összehasonlíthatóság. Tegyük fel, hogy drónunk naponta 900 nagy felbontású képet készít megfigyelendő földünkről és ezeket a felvételek a termény növekedésének vizsgálata végett hétről hétre össze szeretnénk hasonlítani. Hol tárolunk és kezelünk ilyen terabájtnyi mennyiségű adatot? Egy biztos, a gazdák nem fognak adattárházat építeni a siló mellé.

Az teljes eredeti cikket elolvashatod ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr67478730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malomsoki István 2014.10.14. 11:03:49

Szaktanácsadó szakmérnök vagyok DJI Phantom 1.1 és Phantom vision 2+ géppel próbáljuk a mezőgazdasági hasznosítást. Minden információ, lehetőség, közös munka érdekel.

Hegedűs Csaba 2014.12.01. 09:26:25

Tisztelt István, magam is figyelemmel követem a drónalkalmazás lehetőségeit, többek között azok mezőgazdasági hasznosítását is, és jelentős fejlődési lehetőséget látok benne. Ha megadja e-mail címét, részletesebben is beszélhetnénk erről. Üdvözlettel: Hegedűs Csaba, csabahegeduss@gmail.com, 0670/701-4655
süti beállítások módosítása