DrónVilág

dhl_microdrones_paketkopter_1

Tavaly decemberben érkezett a hír arról, hogy Bonn környékén a DHL tesztelni kezdett egy „Paketkopter” fantázianévű multirotort, arra azonban kevesen számítottak, hogy a csomagszállítós projekt egy éven belül valósággá válik. Aztán tegnap délelőtt a DHL internetes honlapján bejelentette, menetrendszerű drón-járatot indít egy alsó-szászországi kikötőváros, Norden és egy közeli kis északi-tengeri sziget, Juist között.

Az angolul Parcelkopter 2.0-ként emlegetett kvadkopter gyógyszereket fog szállítani a ritkán lakott sziget patikájába, a 12 kilométeres távolságot ideális körülmények között bő negyed óra alatt teszi majd meg. Időjárástól függően most pénteken kerülhet sor az első fuvarra, amely a világ első kereskedelmi célú, pilóta nélküli repülőgéppel történő kézbesítése lehet. A koptert egy földi irányítóközpontból folyamatosan szemmel tartják majd, hogy szükség esetén manuális vezérlésre állhassanak át.

dhl_microdrones_paketkopter_2

A Parcelkopter a szintén német Microdrones fejlesztése, egészen pontosan az md4-1000-es modell egy átalakított, karbonvázas és vízálló változata. A cég külön büszkesége a sok változáson átesett szállítóegység: a tavalyi pizzásdobozból mostanra áramvonalas kapszulát varázsoltak, melyben egy maximum 1.2 kilogrammos csomagot lehet elhelyezni. Bár az MD4-1000 akár 1 kilométeres magasságban is közlekedhet, a DHL mostani projektjében a tenger felett mindössze 50 méterre fog repülni, miközben sebessége elérheti a másodpercenkénti 18 métert.

dhl_microdrones_paketkopter_3

A DHL történetében nem a drón fejlesztése és üzembe helyezése jelenti a szenzációt, sokkal inkább a különböző hatóságok együttműködése. A Közlekedési Minisztérium, a Német Légiforgalomi Irányítás és a helyi Nemzeti Park adminisztrációs osztálya mellett számos kisebb hatóság hozzájárulására, engedélyére volt szükség ahhoz, hogy ez a projekt megvalósulhasson. Meglepő, hogy pont a rugalmasságukról nem éppen híres németek egy év alatt lerendezték azokat a kérdésköröket, amelyek miatt például az Amazon Prime Air-je még évekig földre kényszerülhet Amerikában.

/képek: DHL/

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr227479128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter Kurinyec 2014.09.26. 11:51:52

Remélem, hogy a tesztrepülések eredményesek lesznek és egyre jobban elterjed ez a szállítási módszer!

grezoo 2014.09.27. 12:54:59

Kíváncsi vagyok a drogfutárok mikor kezdik el használni rendesen.. :-)) Lehet a Dhl már le is maradt.. ???

Megjelent a Mission Critical novemberi száma | DrónVilág 2014.11.10. 11:49:51

[…] zajló kísérletezgetésekről, de túl sok új információra ne számítsunk. Az Amazon, a DHL és a Matternet már korábban bemutatott projektjeinek áttekintése után a legfontosabb […]

Ballonos 2014.12.30. 22:13:34

Légjáróként nem biztos, hogy szeretném ha szembe jönne tudván ha én nem kerülöm ki, ő nem fog :-(

Égből pottyant gyömbértea | DrónVilág 2015.02.05. 19:06:09

[…] drónos csomagszállítás ötlete koránt sem újkeletű, a DHL szeptemberben Németországban, az Amazon november óta Angliában teszteli saját rendszerét.  Orosz és […]
süti beállítások módosítása