DrónVilág

elbit_hermes_900_2

Vége az IAI egyeduralmának, az Elbit Systems drónjai 2020-ig leváltják a légierőnél jelenleg szolgálatot teljesítő Ranger-eket - erről döntött a héten az Armasuisse. A svájci fegyverbeszerzési hivatal összesen 279 millió dollár értékben rendel 15 darab, Hermes 900 típusú, közepes magasságban végrehajtott és hosszú időtartalmú (MALE) bevetésekre tervezett UAV-t.

A döntés azért érdekes, mert cserére szánt drónjait Svájc eddig saját „gyermekeiként” kezelte, lévén a Ranger-t az Israel Aerospace Industries egy svájci céggel, a RUAG Aerospace-el közösen fejlesztette. Az első gépek 1999-ben érkeztek a Swiss Air Force-hoz, emellett a  Finn Védelmi Erőknél találhatunk még néhányat a 4 méter hosszú, 45 kilogrammos teherbírásra és 240 km/ órás végsebességre képes felderítőgépből.

ruag_iai_ranger_1

Az Armasuisse mostani döntését megelőzően sokáig úgy tűnt, folytatódik Svájc és az IAI szoros együttműküdése és az izraeli gyártó legújabb, Super Heron típusú drónjai landolhatnak Zürichben. Végül azonban egy másik izraeli cég, az Elbit Systems elütötte honfitársát az üzlettől. Amint az Armasuisse közleményében fogalmazott, a Hermes 900 „minden vizsgálatba vett kritériumban” jobbnak bizonyult a Super Heron-nál. Hogy pontosan milyen szempontok alapján született a döntés, az nem került részletezésre. Ez csak azért furcsa, mert a Super Heron teherbírás, végsebesség és üzemidő tekintetében bőven veri a kiválasztásra került Hermes-t...

iai_superheron

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr907479046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása