DrónVilág

matternet_2

Egy amerikai start-up cég olyan légi közlekedési hálózat kiépítésén fáradozik, melynek segítségével könnyedén juttathatnak életmentő készítményeket a világtól elzárt falvakba. Extrém ötletből nincs hiány, rengeteg tanulmány születik azzal kapcsolatban, mit és hova lehetne elrepíteni egy drónnal: a pizzától kezdve a szendvicseken át a sörösrekeszig a feltalálók  szinte minden hagyományos szállítási formát forradalmasítanának.

Andreas Raptopoulos azonban azt vallja, az új technológiát olyan területeken kell elsőként hasznossá tenni, ahol a legnagyobb szükség van rá. A görög származású vállalkozó két évvel ezelőtt indította útjára Matternet elnevezésű projektjét azzal a céllal, hogy olyan településekre is eljuttasson gyógyszereket, melyek lakosai utak híján teljes elszigetelődésben kénytelenek élni.

matternet_3

Az elképzelés szerint a segélyelosztó helyek és az infrastrukúra nélküli falvak közti útvonalon bázispontokat állítanának fel, ezek között drónok szállítanák a legszükségesebb készítményeket. A mátrix-szerűen kialakított hálózaton keresztül a  jelenleg használt oktokopterek egyenként maximum 10 kilométeres távolságot tudnak megtenni,  hogy a csatlakozási pontot elérve átadhassák körülbelül 2 kilogrammos csomagjukat a következő futárnak.  A rendszert koordináló központi alkalmazás a földi állomások GPS koordinátái, valamint az aktuális időjárási- és terepviszonyok alapján számolja ki a lehetséges leggyorsabb útvonalat; míg a kopterek fedélzetéről beérkező adatok biztosítják, hogy a fel-alá közlekedő járművek ne ütközzenek össze egymással.

matterne_1

A Raptopoulos által vizionált légi transzport-hálózattal közel egy milliárd ember ellátását lehetne biztosítani a kevésbé fejlett országokban, elsősorban a föld legszegényebb régiójának számító Fekete-Afrikában, ahol az utak 85%-a válik járhatatlanná az esős évszak beköszöntével. Az ötlet gyorsan népszerűvé vált a Silicon Valley's Singularity University honlapján, megvalósítására eddig 3 millió dollár gyűlt össze és további 5 millió kerül folyósítására a projekt második fázisában. Egy-egy földi állomás kialakítása 1 millió forintba kerül, míg a drónok ára ennek duplája, de a „hagyományos” módszereknél (pl. helikopter) még így is jóval olcsóbb és hatékonyabb szállítási megoldást kínál a segélyszervezetek számára. A cég dolgozói már végeztek néhány tesztrepülést Haitin és Dominikán, idén pedig a Dél-Afrikai Köztársaság AIDS-el egyik legfertőzöttebb területén, a Lesothói Királyságban folytatják a kísérleti jellegű munkát.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr807478952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása