DrónVilág

sochi_drone

A télisportokat kedvelő olvasóink bizonyára már kiszúrták, hogy a néhány napja zajló Sochi Olimpián drónok segítségét is igénybe veszik a közvetítések során. És valóban, a snowboard és síugrás versenyszámainak helyszíne felett köröző oktokopter HD minőségű élőképet továbbít a média központ dolgozói számára. Az AP hírügynökség riporterének,  Angela Charltonnak sikerült rövid interjút készítenie a légi közvetítéssel megbízott Dedicam TV hivatásos pilótájával, Remo Masima-val.

"Hihetetlen közel tudunk menni a sportolókhoz anélkül, hogy zavarnánk őket, mivel a drón tényleg nagyon csendes. No és persze jóval könnyebb megfizetni, mint egy helikoptert és személyzetét" - magyarázza Remo. "A high-tech kamerákkal felszerelt pilóta nélküli gépek ára néhány ezer dollárnál kezdődik, egy helikopterek bérlése óránként kerül ennyibe és akkor még nem számoltuk hozzá a pilóta, a személyzet, a kamera és egyéb felszerelések árát."

Fontos megemlíteni a drón felxibilitását is, olyan szögekből készíthető lehet felvételeket készíteni, amelyek más módon nem érhetőek el: a drótpályán mozgó kameráknál magasabb, a helikoptereknél alacsonyabb pozíciókat lehet egy drónnal felvenni. A koptert az élő videókép közvetítése miatt ugyan egy plusz transzmitterrel kellett felszerelni, de még így is 40mph sebességel repül.

dedicam"Persze, hogy lezuhanhat. Akácsak egy ezerszer nehezebb helikopter..." - felelte Remo arra a kérdésre, vajon reális-e a veszélye annak, hogy a drón egyszer véletlenül a közönség sorai közt landol. "A gép előre be van programozva, hogy jelvesztés vagy az akkumlátorok lemerülése esetén önállóan visszatérjen a kiindulási pontra. Egy jól képzett földi irányítóval kiegészülve nagyon minimális a lezuhanás esélye" - fordítja komolyra a szót. "Ugyanakkor fenn áll egy másik veszély, nevezetesen hogy a GPS és rádió jelek által működtetett rendszert hozzá értő hackerek kívülről feltörik".

Az engedélyeztetésről annyit lehet tudni, hogy minden egyes repülési tervet előzetesen meg kell küldeni az orosz polgári légiközlekedési hatóságnak, a helyi rendvédelmi szerveknek és az FSB (a KGB utódszerve) jóváhagyása is szükséges. Putyinék egyébként a terroristák elleni védekezés céljából egy egész flottányi drónt vásároltak be, ezek munkáját az olimpiai terület biztonsági szolgálata irányítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr997478872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sochi utána irány az olasz haditengerészet! | DrónVilág 2014.03.03. 17:00:03

[…] Sochi Olimpiával kapcsolatban már korábban beszámoltunk róla, hogy nem csupán a média képviselői, hanem az orosz biztonsági szolgálat emberei is […]
süti beállítások módosítása