DrónVilág

draganflyer_x4esA térképészeti alkalmazások fejlesztésében élen járó svájci Pix4D-vel közösen dolgozik tovább a Draganfly Innovations, jelentette be múlt szerdán a kanadai cég. A 2011-ben alapított Pix4D nemrég hasonló  partneri megállapodást kötött a szintén kanadai Aeryon Labs-al is, nagyon úgy tűnik tehát, hogy 6500 dollárért kínált szoftverük az UAV-vel végzett fotogrammetriai munkák elengedhetetlen kelléke lesz. A partneri megállapodás értelmében 2014 második felétől dobják piacra a Draganflyer Mapping Solution nevű terméket, amely a földmérés, térképkészítés és három dimenziós terepmodellezés legkorszerűbb hardwares és szoftveres eszközeit egyesíti.

A csomagban Draganfly Guardian vagy X4-ES kvadrokoptert lehet rendelni, a két típus méretben és teherbírási képességben mutat különbséget - utóbbi modell közel kétszer olyan széles és fél kilóval nehezebb hasznos teherrel képes a levegőbe emelkedni. A drónok fedélzetén a Sony QX100 20 megapixeles kamerája kapott helyet, ez igény esetén multispektrális felvételek készítésére is alkalmas Tetracam-re cserélhető. Az adatok feldolgozásáról a Pix4Dmapper nevű alkalmazás gondoskodik.

pix4d_mapA mérés során a Draganfly földi irányító egységen futó, saját fejlesztésű szoftvere először megtervezi a berepülendő terület rácshálóját, miközben a fényképezés műszaki paramétereit (képméretarány, képméret és kameraállandó, relatív és abszolút repülési magasság, soron belüli és sorok közötti átfedés) a Pix4Dmapper számára optimalizáltan állítja be. Miután a drón önállóan berepülte az útvonalat és a megadott GPS koordinátákon elkészítette a felvételeket, a Pix4D konvertálja a több ezer képet, elvégzi a szükséges mozaikolás, 3D terepmodellezés és pontfelhő készítés műveleteit. Az egyelőre csak Windows alatt futó program bőven igénybe veszi számítógépünk kapacitásait, a munka megkezdése előtt nem árt legalább 16GB RAM-al és 1 terbájtnyi szabad merevlemezzel rendelkezni. Cserébe a kapott végeredmény a felszíni térképezés egyik legpontosabb, lézerfénnyel végzett (LiDAR) módszeréhez hasonló pontosságot mutat, az adatok pedig könnyen exportálhatóak más, hagyományos fotogrammetriai feldolgozó alkalmazásokba.

Címkék: EU Kanada VTOL Gyártó

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr397478848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beszáll a Sony a drón-bizniszbe? | DrónVilág 2014.08.28. 16:34:56

[…] UAV elengedhetetlen tartozéka. A gyártók sokszor a drónnal egy csomagban kínálják (lásd Draganfly), de legalábbis feltűntetik az ajánlott típusokat. Ha pedig a pilóta nélküli repülők […]
süti beállítások módosítása