DrónVilág

generic_altalanos.jpgAkik rendszeresen figyelemmel követik a jogi környezet alakulását, már hozzászokhattak, hogy időről időre felbukkanak hírek a drónok használatát szabályozó törvénnyel kapcsolatban. Ezek a hírek sajnos általában kimerülnek annyiban, hogy menetrendszerűen fél évente valaki elsüti a „célegyenesben vagyunk” közhelyet. Ezen a héten a Magyar Hírlap kopogtatott be a Nemzeti Közlekedési Hatóság ajtaján rövid helyzetjelentésért, mégis mikorra várható a Drónpilóták Bibliája, kérdésükre azonban csalódást keltő válasz érkezett: Farkas András elnökhelyettes jövő év közepét jelölte meg új céldátumként.

altalanos_generic_2.jpgHa a jogszabály meg is születik 2016 első felére, az közel két éves csúszással kerül a kormány asztalára. Farkas András egy tavaly májusban tartott kerekasztal-beszélgetés során jelölt meg először várható dátumot, akkor 2014 júniusára ígérte a szakmai anyagot. Augusztusra el is készült egy „munkapéldány”, de mint kiderült, azt még az összes érintett szervezettel és hatósággal át kell beszélnie az NKH munkacsoportjának.

amerika_no_drone_zone.jpgAz októberi V4 UAS Nemzetközi Konferencián Győri Gyula, az NKH elnöke már arról beszélt, Magyarország rendelkezik a pilóta nélküli légijárművek biztonságos használatát lehetővé tevő jogszabálytervezettel, de várni kell az Európai Uniós iránymutatásokra. Ezt az információt némileg árnyalta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter levele, aki nemrég egy jobbikos képviselő kérdésére adott válaszában kifejtette, csak a 150 kilogrammnál nehezebb drónok szabályozásában szükséges az uniós szintű szabályozás, az annál könnyebb gépek nemzeti hatáskörbe tartoznak.

A Magyar Hírlapnak adott interjúban Farkas András elcsepegtetett azért néhány új információt, mint kiderült, terítéken van “drónreptetésre kijelölt légikikötők” létrehozása – bármit is jelentsen ez a gyakorlatban. Annyi biztos, hogy a rádiós frekvenciák használatát felülvizsgálják és egyes kategóriákban alapkövetelmény lehet az autonóm hazatérés funkciója. Amíg ezek elkészülnek, egy ábrával segítünk minden kezdő drónpilótát.dron_utmutato_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr317610316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása