DrónVilág

microsoft_project_premonition_3.jpgJárványok megelőzésére tesz érdekes kísérletet az ismert szoftvervállalat. A Project Premonition elnevezésű kutatási projekt keretében olyan drónt építenek, mely egy különleges csapdaszerkezettel a fedélzetén képes a levegőben elkapni a szúnyogokat

microsoft_project_premonition_1.jpgAz egyes területeken begyűjtött mintákat a járványügyi dolgozók vizsgálhatják, az elemzések alapján viszonylag pontosan felrajzolható lesz egy-egy súlyosabb járvány, mint a dengue-láz vagy malária terjedési térképe.
microsoft_project_premonition_4.jpgA szúnyogvadász drón fejlesztését egy magyar kutató is segíti, Dr. Sztipanovits János a Vanderbilt Egyetem professzoraként vesz részt a projektben. Idén márciusban Grenada szigetén került sor az első kísérletekre, az eredményeket egy washingtoni innovációs vásáron prezentálták. A videóban sajnos a Microsoft saját fejlesztésű koptere helyett csak egy közönséges Phantom 2-es repkedését láthatjuk, viszont bizonyítást nyert, hogy a drónok által begyűjtött minták megbízhatóbbak és pontosabbak, mint amit a jelenleg alkalmazott módszerek szolgáltatnak.

A járványok megfékezésének egyik kulcspontja, hogy tudják, merre és milyen gyorsan terjed a betegség, ebben segíthet a Microsoft által megálmodott rendszer. A legnagyobb kihívást most a kopter autonóm módon történő működtetése jelenti, vagyis hogy emberi segítség nélkül, önállóan üldözőbe vegye a körülötte repkedő rovarokat.microsoft_project_premonition_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr297574362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása