DrónVilág

biocarbon_forest_1

Drónok segítségével venné fel a küzdelmet a globális klímaváltozással szemben egy BioCarbon Engeneering nevű természetvédő cég. Lauren Fletcher vezérigazgató ötlete alapján egy flottányi kopter repülné be az Amazon kiírtott részeit, hogy a három dimenziós terepmodell elkészítése után megtalálják az erdőtelepítésre leginkább alkalmas területeket. Számításai szerint a hagyományos, kézzel végzett ültetés napi 3 ezer darabos magszámával szemben drónjai 36 ezret tudnak kiszórni, miközben ember által megközelíthetetlen helyekre is eljutnak.

biocarbon_forest_2

A “precíziós erdőtelepítés” ötletét megelőzően Lauren húsz évig dolgozott a NASA mérnökeként, majd a Stanford-i Egyetemen folytatott klímaváltozással kapcsolatos tanulmányokat. Öt évvel ezelőtt kezdte el érdekelni a pilóta nélküli repülőgépek világa, tavaly pedig úgy döntött, beadja pályázatát a világ legjobban díjazott UAV-versenyére.

A “Drones for Good” elnevezésű megmérettetésre olyan startup cégek jelentkezhettek, melyek a drónokat valamilyen hasznos célra alkalmazzák. A fődíj nem kevesebb, mint 1 millió dollár volt, Fletcher erdőültető kopterei az elődöntőig meneteltek, ám végül a svájci Flyability vihette haza a mutatós csekket. A BioCarbon Engeneering ettől függetlenül folytatja küldetését, a következő 12 hónapon belül összesen egymilliárd fa elültetését tervezik Brazília és Dél-Afrika őserdeiben.

PR NEWSWIRE EUROPE

A győztes GimBall nevű drónt egy sokszög alakú, a tengelyek mentén forgó védőkeret óvja az ütközésektől, így képes szűk helyekre berepülni és emberek közelében lebegni anélkül, hogy lezuhanna. Nehezen megközelíthető helyszíneken, például katasztrófa sújtott területeken lehet nagy haszna, meg persze a hétköznapok felhasználói is örömmel veszik, ha nem kell minden hétvégén új propellereket vásárolniuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr377479304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása