DrónVilág

FAA_logoJelentős fordulat a drónok használatára vonatkozó előírásokkal kapcsolatos huza-vonában: az a Szövetségi Légügyi Hatóság, amely az ügy komplexitására és alapos átgondolásra hivatkozva évek óta halogatta a szükséges jogszabályok megalkotását, Obama felszólítását követően csodálatos gyorsasággal, mindössze három hét alatt az elnök íróasztalára tette a kért tervezetet.

drone_faa_usa

A drón-szabályozás azután vált sürgős kérdéssé, hogy az év elején a Fehér Ház gyepszőnyegére pottyant egy DJI Phantom. A kínai gyártó mondhatni kapott az alkalmon, kellően nagy média hírverés közepette kihozott egy szoftveres frissítést, ami bizonyos területekre majd nem engedi berepülni a kvadkoptert, persze arról nem tettek említést, hogy mindez semmit sem ér, ha valaki kézi vezérléssel irányítja a gépét.

white_house_drone_1

Az FAA vasárnapi sajtótájékoztatóján ismertette a kis méretű, pilóta nélküli légijárművekre vonatkozó „keretszabály” tervezetét, amelyen idővel finomítanának még. Ez alapján 25 kilogrammnál könnyebb gépet csak az a 17. életévét betöltött személy működtethet, aki átment a Hatóság légügyi tesztjén és megkapta az „UAS operátor” licenszet. A „jogsit” két évente kell megújítani.

vlos_logoA drón üzemeltetése során be kell tartani az alapvető biztonsági előírásokat, például csak a látótávolságon belüli repülés engedélyezett, az éjszakai akciózás viszont nem. Repülés közben a pilóta maximum 500 láb (152 méter) magasra viheti fel a gépet és nem közlekedhet óránként 160 kilométernél gyorsabban. Akit érdekelnek a további részletek, itt elolvashatja mind a 195 oldalt.

Az FAA előterjesztéséhez 60 napon át várják az állampolgárok javaslatait, a kongresszusnak pedig elvileg szeptemberig kellene elfogadnia.

drone_uncategorized_1

Címkék: Amerika Jogszabály

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr137479258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Breznyik György 2015.03.07. 13:32:13

Szeretnék vásárolni drónt, de nem merek, mert nem tudom milyen törvények vonatkoznak, melyeket teszik "Nemzetbiztonságra" veszélyeseknek, aki tus valamit az új törvényről, jelezze
süti beállítások módosítása