DrónVilág

kotelek_Falcon_7X_Rafale_nEUROn_2

Ráadásul Európában! A francia Dassault Aviation vezetésével készült nEUROn egy Rafale vadászrepülővel és egy Falcon 7x üzleti géppel repült kötelékben. Bár a kísérletre március 20-án került sor, a Dassault Aviation honlapján csak ma számolt be a világszenzációt jelentő eredményről. A három gép a Földközi-tenger felett 1 óra 50 percen keresztül repült alakzatban, ezzel a közös európai fejlesztésű nEUROn az első harci drón, amelyik „hagyományos”, fedélzeti pilóták által navigált repülőkkel együtt végzett manővereket.

kotelek_Falcon_7X_Rafale_nEUROn

Eric Trappier vezérigazgató elmondta, egy ilyen légi formáció megszervezése óriási kihívást jelent a repülési szakemberek számára. A különböző várakozási pontokról induló, egymás karaszterikájától igen eltérő gépek mozgásának összehangolása bonyolult számításokat igényel. Az egymás melletti repülés rendkívül zárt mozgástérre ad lehetőséget, így a felszállástól kezdve minden egyes manővert és azok pontos sorrendjét előre meg kell tervezni. Ráadásul a kötelékben helyet kapó nEUROn-nak önállóan kell végrehajtani a feladatokat, olyan kockázati tényezők figyelembe vétele mellett, mint például a többi repülő által keltett légáramlatok, turbulenciák, vagy a drónt a földi irányító központtal összekötő kommunikációs hálózatot érintő elektromágneses zavarok.

A nEUROn igazi európai ko-produkció eredménye, fejlesztésében francia, olasz, svéd, spanyol, svájci és görög szakemberek vettek rész. Kifejezetten tanulmánygépnek készült, a prototípust azon technológiák kifejlesztésére és tesztelésére használják, melyekkel a 2030 környékén gyártásra kerülő,  pilóta nélküli vadászgépeket kívánják felszerelni. Megépítése állítólag 406 millió euróba került, első tesztrepüléséről 2012 decemberében adott hírt  a francia védelmi minisztérium. A tíz méter hosszú, tizenkét méteres szárnyfesztávolságú UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle – pilóta nélküli harci repülőgép)  500 kilogrammnyi fegyverzet hordozására képes,  meghajtásáról egy Rolls Royce Turbomeca Adour motor gondoskodik, végsebessége elérheti a 920 km/órát.

dassault_neuron_1

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr577478974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez történt az idei Farnborough szalonon | DrónVilág 2014.08.01. 12:51:12

[…] nEUROn-ról a májusi kötelékben-repülős akciója óta nem hallhattunk, most annyit árultak el, hogy az év további részében Franciaországban […]
süti beállítások módosítása